Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Zo houd je jouw hond koel deze zomer

Zo houd je jouw hond koel deze zomer

4 minuten leestijd

De zomer heeft weer zijn intrede gemaakt in Nederland. Heerlijk, maar als het zo warm is kan het voor je hond best onprettig zijn. Honden raken moeilijk hun warmte kwijt. Aan ons als baasjes dus de taak om onze honden een zo fijn mogelijke zomer te geven. Want we weten natuurlijk wel dat we onze hond niet in de auto moeten laten zitten, maar wat kunnen we nog meer doen? In deze blog 5 handige tips en extra informatie om jouw hond zo koel mogelijk te houden deze zomer.

1 Zorg voor voldoende, vers drinkwater

Logisch natuurlijk! Maar drinkwater blijft tijdens warme temperaturen niet zo lang vers. Zorg ervoor dat de drinkbak in op een koele en schaduwrijke plek staat. Dit voorkomt dat er bacteriën in het water ontstaan door de zon en warmte. Zorg er ook voor dat je gedurende de dag het water regelmatig controleert en ververst. Tip; zet een wekker om de 1,5 à 2 uur. Zo vergeet je niet het water te checken 😉

Let op: honden met platte snuiten, pups en oudere honden hebben extra risico op oververhitting! Houd ze dus goed in de gaten op warme dagen.

2 Voldoende schaduw

Zorg ervoor dat je hond voldoende schaduwplekken heeft om te relaxen. In de tuin is de lekkerste plek voor je viervoeter op het gras in de schaduw van bomen en/of struiken. Een parasol is niet de beste optie, hieronder kan het namelijk nog behoorlijk warm worden. Heb je niet voldoende schaduwplekken in je tuin? Laat je hond dan lekker binnen. Als je de ramen en gordijnen sluit kan het heerlijk koel worden. Verwen je hond met een lekkere snack, zoals een Woefstock, en hij vindt het geen probleem om de hele dag binnen te zitten. 

3 Doe het rustig aan

Met het warme weer vinden wij mensen het al aangenamer om rustig aan te doen. Voor je hond geldt dit al helemaal. Honden kunnen namelijk moeilijk hun warmte kwijt. In de voetzolen zitten zweetkliertjes en ze kunnen wat warmte kwijt door middel van hijgen. Niet veel manieren om de warmte goed te reguleren, dus zorg er daarom voor dat jouw hond niet veel inspanning hoeft te leveren. Laat hem ‘s ochtends vroeg goed uit en ‘s avonds laat. Vermijd lange wandelingen. 

Let op: asfalt, stenen, beton en zand worden gloeiend heet in de zomer. Hieraan kan je hond zijn voetzolen verbranden wat ervoor zorgt dat hij nog minder zijn warmte kwijt kan. Laat je hond daarom zo veel mogelijk over gras lopen.

4 Ga lekker zwemmen

Zwemmen is een perfecte manier van ontspanning en afkoeling tijdens de zomer. De waterratten zullen zich compleet onderdompelen in het water, maar voor de honden die er niet zo gek op zijn kan pootje baden ook al een heerlijke verkoeling geven. Controleer wel voordat je hond te water gaat of het schoon zwemwater is. Bijvoorbeeld dat er geen blauwalg in zit, dit kan je hond behoorlijk ziek maken. Ook voor het zwemmen geldt weer; je hond heeft hier het meest plezier van in de ochtend of aan het eind van de dag. In deze blog delen we nog extra tips over zwemmen met je hond.

5 Verkoelende snacks

Met overheerlijke snacks maak je jouw viervoeter altijd blij. Als deze dan ook nog eens zorgen voor verkoeling spreken we over een echte win-winsituatie. Stukjes watermeloen zijn hier de perfecte oplossing voor: fris, koel en boordevol water. 

Let op: honden kunnen verbranden. Smeer haarloze of kort geschoren dieren in met zonnecrème. Gebruik wel een crème speciaal voor honden, in zonnecrèmes voor mensen zitten namelijk bestanddelen in die gevaarlijk zijn voor viervoeters. 


Heb jij nog tips om je hond koel te houden tijdens de zomer? Laat het ons weten via Facebook of Instagram.

Gerelateerde artikelen