Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Zwemmen met je hond? Lees eerst deze 5 tips

Zwemmen met je hond? Lees eerst deze 5 tips

3 minuten leestijd

Tijdens een hete zomerse dag is er niets fijner dan af te koelen in het water. Ook voor je viervoeter. De meeste honden zijn zelfs zo gek op water dat ze direct in de eerste de beste waterplas springen. En terecht, zwemmen is leuk en gezond. Je hond traint namelijk ook nog eens zijn buik-, rug- en bilspieren. Maar let wel op waar je gaat zwemmen.

1. Kies een plek uit met schoon en veilig water

Een meer, rivier, recreatieplas, zee of een beekje; de plekken om af te koelen zijn eindeloos. Belangrijk is dat je een plek kiest waar het water ‘beweegt’. In stilstaand water is namelijk een grote kans op bacteriën. Denk bijvoorbeeld aan het gevaarlijke blauwalg, dat nog best vaak voorkomt in Nederland. Maar let ook op stromingen in bijvoorbeeld de zee. Houd hiervoor de borden op het strand goed in de gaten.

2. Zorg dat je hond de juiste inentingen heeft

In open water kan de ziekte van Weil voorkomen. Deze ziekte, ook bekend als Leptospirose, wordt veroorzaakt door bacteriën die ratten uitscheiden. Deze afscheidingen zijn erg gevaarlijk voor honden én mensen. Besmetting zorgt voor nierfalen en leverfalen en is eenvoudig overdraagbaar. Ga je veel zwemmen met je vriend? Vergeet deze vaccinatie dan niet.

3. Ga op een makkelijke plek het water in

Laat je hond niet van een rand of kader springen. Denk altijd: waar hij erin gaat, moet hij er ook weer uit kunnen komen. Let ook op de bodem van het water. Is het zand of stenen? En wat voor stenen zijn het dan? Met scherpe stenen of mosselen heeft hij/zij namelijk kans op verstappen.

4. Voorkom dat je hond zeewater drinkt

De zee in met je trouwe viervoeter? Leuk, maar pas op dat hij/zij niet teveel water binnenkrijgt. Zout is namelijk niet goed voor honden en kan zelfs een zoutvergiftiging veroorzaken. Neem daarom drinkwater mee en geef dat voor en tijdens het zwemmen. Spoel hem/haar na het zwemmen goed af met zoet water.

5. Help je hond opdrogen

Zorg dat je grote vriend niet te lang moet opdrogen in de volle zon. Neem daarom ook voor je viervoeter een handdoek mee en wrijf de vacht na het zwemmen droog. Geef hem/haar daarna ook een plek om uit de zon te liggen. Bijvoorbeeld onder een parasol. Honden kunnen namelijk ook verbranden. Vooral kortharige als teckels. Bij langharige kan de huid gaan broeien.

Bonustip:

Ga je voor het allereerst met je hond het water in en weet je niet zo goed hoe hij op het zwemmen zal reageren? Lijn hem dan eerst aan een lange riem aan. Zo geef je alle ruimte om zelf alles te ontdekken, maar kun je je viervoeter ook terugtrekken als het mis dreigt te gaan.

Voeren voor het zwemmen?

Houd rekening met de tijd van voeren als je met je hond gaat zwemmen. Met een volle maag actief het water induiken is niet heel erg fijn en kan zelfs vervelende maagklachten opleveren. Wil je hem/haar toch kort van tevoren wat snelle energie meegeven? Kijk dan bij de snacks in onze webshop.

Heb je aanvullende tips voor het zwemmen met je viervoeter? Deel ze met ons op Facebook of Instagram. Veel zwemplezier!

Gerelateerde artikelen