Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Planten en katten: do’s en don’ts

Planten en katten: do’s en don’ts

4 minuten leestijd

Zowel binnens- als buitenshuis wil je een veilige omgeving voor je kat creëren. Je bergt je schoonmaakmiddelen buiten bereik op en je zorgt ervoor dat je kat niet bij je chocola kan. Zo bescherm jij je snorrende viervoeter tegen giftige stoffen.

Het gevaar van planten en katten

Maar er zijn ook minder bekende gevaren voor katten. Namelijk jouw kamer- en buitenplanten. Een kat ziet planten niet per se als lekkere snack, maar uit verveling kan hij toch aan je kamerplanten gaan knabbelen. Je luie kater zal minder snel een plantje proberen dan een kitten of een onderzoekende kat. Maar als je kat (nog) niet naar buiten gaat, kan hij wellicht zo nu en dan aan een plantje knabbelen.

Symptomen van vergiftiging

Planten en katten zijn dus niet altijd een goede combinatie. Sommige planten geven alleen lichte irritatie in de maag van je kat, andere planten zijn echt giftig en kunnen je kat ziek maken. Symptomen van vergiftiging zijn onder andere overgeven, diarree en verlies van eetlust. Heeft je kat iets gegeten wat giftig is? En voelt hij zich niet goed? Bel bij twijfel altijd de dierenarts.

Don’ts: giftige bloemen en planten voor je kat

Bijna alle planten zijn in meer of mindere mate giftig voor je kat. We lichten een kleine selectie kamerplanten toe die je écht niet in huis moet zetten als je een kat hebt.

  • Aloë vera. Ondanks dat wij als mensen aloë vera vaak kennen van zalfjes, is dit voor katten geen zalvend plantje. Aloë vera is heel giftig voor katten. Haal deze plant dus uit je huis als je een kat hebt!
  • Bolbloemen, zoals de narcis, krokus, tulp en hyacint. Zowel de bol, de stengel als de bloem zijn giftig voor je kat. De bloemen staan misschien gezellig in je huis of tuin, maar voor katten zijn ze erg gevaarlijk. 
  • Kerstboom. In de decembermaand moet je extra alert zijn op gevaren voor je kat. De naalden van de kerstboom zijn namelijk giftig voor ze. Daarnaast kunnen de naalden de slokdarm of darmwand van je kat beschadigen. Ook het water waar je kerstboom in staat, is giftig voor je kat. Misschien moet je deze kerst toch een kunstboom overwegen! We schreven eerder de blog Een veilige kerst voor honden. Natuurlijk gelden de meeste tips hiervan ook voor katten.

Do’s: welke planten kunnen wel?

Gelukkig zijn er ook planten en bloemen die je veilig in je huis kunt zetten als je een kat hebt. Onder andere deze mooie kamerplanten en bloemen zijn wel veilig voor jouw kat. 

  • Kattengras. De naam zegt het al: deze grassen zijn speciaal voor jouw kat. Laat je niet misleiden: kattengras zorgt voor maagirritatie bij je viervoeter. Maar dat kan juist nuttig zijn; het kattengras helpt bij het uitbraken van haarballen. En handig: het kattengras leidt je kat af van andere planten in huis.
  • Orchidee. Deze fleurige bloemen zijn er in veel verschillende kleuren en maten. En je kunt ze veilig in je huis zetten als je een kat hebt. De orchidee is namelijk niet giftig voor je kat.
  • Bananenplant. Aan de bananenplanten die we in Nederlandse huishoudens neerzetten, groeien meestal geen bananen. Daar blijven de planten te klein voor. Door het grote blad vindt je kat de bananenplant niet aantrekkelijk om te eten. En mocht ‘ie toch een hapje proberen, dan is de bananenplant niet giftig voor je kat.

Wil je meer weten over planten en katten? Of heb je een andere plant die niet in één van bovenstaande lijstjes staat? En wil je weten of je deze veilig in jouw huis kunt zetten? Op de website van ASPCA vind je een lijst met alle giftige- en niet giftige planten voor je kat.

Je huis veilig en vrij van giftige planten? Dan kun je door naar wat wél goed is voor je kat. Je wilt natuurlijk het allerbeste voor jouw viervoeter. Met het voer van DARF geef je je kat alle voedingsstoffen die hij nodig heeft om gezond en gelukkig door het leven te gaan. Kijk in onze webshop voor alle soorten kattenvoer van DARF. 

Gerelateerde artikelen