Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Veilig zwemmen met je hond

Veilig zwemmen met je hond

3 minuten leestijd

1 mei begint het zwemwaterseizoen weer! Grote kans dat je bij mooier weer ook je hond weer lekker laat afkoelen in het water. Dit is echter niet altijd zonder risico’s. Waar moet je op letten als je hond gaat zwemmen?

  • Durft je hond het water in?

Begin bij het begin: vindt je hond het leuk en fijn om te gaan zwemmen? Sommige honden willen niet zwemmen of hebben nooit geleerd hoe het moet. Als je niet weet of je hond kan en wil zwemmen, kun je het beste eerst naar een ondiepe plas gaan. Spelenderwijs kun je ontdekken of je hond graag zwemt of liever alleen met z’n pootjes het water in gaat.

  • Is het zwemgebied veilig?

Van 1 mei tot 1 oktober wordt het (zwem)water van officiële zwemwaterlocaties goed en regelmatig door de overheid gecontroleerd op waterkwaliteit en veiligheid. Op de website van Zwemwater vind je waar het veilig is om te zwemmen en waar niet.

Tijdens de controles wordt onder andere gekeken of er blauwalg in het water zit. Honden kunnen levensbedreigend ziek worden als ze water met blauwalg binnenkrijgen. Blauwalg komt voornamelijk voor in stilstaand zoet en zout water, wanneer de temperaturen aanhoudend tussen de 20 en 30 graden Celsius zijn. Je herkent het vaak aan een groenige of roodbruine laag die op het water drijft. 

Naast blauwalg zijn de bacteriën in het zwemwater die botulisme en de Ziekte van Weil veroorzaken ook gevaarlijk voor honden.

  • Zijn er geen gekke omstandigheden in de omgeving?

Blijf daarnaast altijd ook zélf nadenken over de veiligheid van het water. Kom je bij een waterplas waar dode vogels en/of dode vissen liggen? Dan is de kans groot dat dit geen veilig gebied is om te gaan zwemmen. Laat je hond in dit geval niet het water in gaan en zoek een zwemgebied uit dat wél veilig is.

  • Kan je hond het water uit?

Soms is de oever van een plas erg steil, waardoor het voor je hond moeilijk is om uit het water te klimmen. Dit kan gevaarlijk zijn; je hond kan vermoeid raken en moeilijk of niet meer het water uit komen. Daarnaast heb je minder goed zicht op de diepte van het water en op mogelijk scherpe voorwerpen in het water. Laat je hond liever zwemmen bij een aflopende oever waar hij gemakkelijk in en uit het water kan. 

zwemmen hond veilig aan de kant

  • Heb je wat te eten en drinken meegenomen?

Het is verstandig om zelf schoon drinkwater mee te nemen voor je hond. Zo voorkom je dat hij het zwemwater drinkt. En heeft je hond genoeg gezwommen? Dan is het tijd voor wat lekkers! Laat je hond zijn buikje weer vol eten met een heerlijke maaltijd of snack van heerlijke maaltijd of snack van DARF. Of laat je viervoeter lekker kauwen op een Woefstock, een heerlijke kluif gemaakt van 100% koffieboomhout. Gegarandeerd een blije hond!

Op zoek naar een leuk hondenlosloopgebied waar je hond ook kan zwemmen? Op de website van Doggy Dating vind je hondenlosloopgebieden mét zwemgelegenheid.

Gerelateerde artikelen