Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Hondentaal: dit probeert je hond je te vertellen!

Hondentaal: dit probeert je hond je te vertellen!

4 minuten leestijd

Met een hond in huis heb je altijd een maatje om mee te knuffelen, spelen of je diepste geheimen aan te vertellen. Want je hond luistert altijd! Misschien heb je weleens gedacht: ‘Ik zou willen dat ik écht met mijn hond kon praten…’. Maar wist je dat honden ook met ons proberen te communiceren? Dat noem je ook wel hondentaal! Lees verder hoe ze dat doen door hun lichaamstaal te gebruiken.

De communicatie van honden

Honden proberen wel degelijk met jou te communiceren. Dit doen ze door het geven van signalen en door lichaamstaal. Dus: ondanks dat we niet (verbaal) met onze viervoeters kunnen praten, zijn er genoeg manieren waarop we wél kunnen begrijpen wat ze bedoelen. 

Honden gebruiken vaak hun hele lichaam om ons iets te vertellen. En als baas zijnde kan je je hond vaak vrij goed lezen. Je hoeft geen hondenexpert te zijn om een aantal basissignalen van je hond te kunnen herkennen. Denk hierbij aan: blaffen, kwispelen, hijgen en piepen. Toch zullen er momenten zijn waarop je de lichaamstaal van jouw trouwe viervoeter niet volledig kunt thuisbrengen. Dit kan vervelend zijn voor zowel jouzelf als jouw hond.

Hondentaal praten met hond blije hond

Vaak voorkomende hondensignalen

Om onbegrip tussen jou en je viervoeter te voorkomen, lichten we een aantal signalen toe die honden kunnen uitzenden, de zogenaamde hondentaal. Zodat je zijn gedrag nóg beter kunt herkennen!

 • De staart
  De staart van de hond vertelt veel over hoe jouw viervoeter zich voelt. Simpel gezegd kent deze drie verschillende houdingen: laag, hoog en neutraal. Wanneer de staart van jouw hond laag, of zelfs tussen zijn benen hangt, voelt hij zich bang of onzeker. Als de staart recht omhoog staat is hij waarschijnlijk alert en/of gespannen. Een staart in een neutrale houding betekent meestal dat hij zich ontspannen en rustig voelt.
 • De ogen
  Shakespeare zei ooit: “de ogen zijn de spiegel van de ziel”. En dit geldt ook voor honden. Aan de ogen van jouw maatje is zijn gemoedstoestand goed af te lezen. In een neutrale stand is er geen oogwit te zien en hebben de ogen een normale vorm. Een hond die alert is heeft zijn ogen wijd open en knippert niet. Staart jouw hond je lang aan terwijl hij af en toe knippert? Dan komt dit meestal voort uit liefde, en zegt hij eigenlijk ‘ik voel me veilig bij je’.
 • De oren
  Je zal vast weleens gemerkt hebben dat de oren van jouw hond naar voren draaien wanneer je zijn favoriete PETT-Snacks uit de kast haalt. Ook wanneer hij ergens een hond hoort blaffen of gespannen is, zal hij zijn oren spitsen. Hij is alert! De oren van jouw viervoeter zullen wat meer hangen of iets naar achteren gedraaid zijn wanneer hij zich ontspannen voelt. Maar gek genoeg kunnen naar achter gedraaide oren ook betekenen dat hij angstig is. Het is daarom van belang om bij twijfel te kijken naar zijn gehele lichaamshouding om te weten hoe hij zich voelt.
 • De haren
  Ook de stand van de haren van jouw hond vertelt veel over hoe hij zich voelt. Bij een ontspannen houding liggen de haren rustig op zijn rug. Wanneer zijn haren recht overeind staan, noemen we dit “borstelen”. Dit is vergelijkbaar met kippenvel bij mensen. Je hond voelt zich dan gespannen of is opgewonden.

Nog veel meer te leren

Er is nog veel meer te leren over hondentaal. Maar hopelijk brengt deze blog je al een eind op weg om de signalen van je hond beter te leren begrijpen! Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je pluizige maatje en onbekende of nieuwe mensen of dieren. Als je hond weet dat hij op je kan vertrouwen, zal hij vrolijker en meer ontspannen zijn. En een blije hond, is een blij baasje!

Gerelateerde artikelen