Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Welk voer geef ik mijn huisdier voor een gezond gebit?

Welk voer geef ik mijn huisdier voor een gezond gebit?

3 minuten leestijd

De mondgezondheid van jouw viervoeter wordt vaak onderschat. Terwijl de mond een van de belangrijkste organen is van het huisdier. Ze spelen, eten, wassen en verdedigen zichzelf door middel van hun gebit. Aangezien jouw maatje zijn gebit zelf niet kan onderhouden zoals wij mensen dat doen, is het erg belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan zijn of haar gebitsverzorging.

Het belang van een gezond gebit

Net zoals dat wij mensen last kunnen hebben van een winterdip of depressie, kunnen honden dit ook ervaren. Een winterdip of depressie kan bij mensen ontstaan door een verstoorde balans tussen de hormonen melatonine en serotonine. Wanneer wij als mensen tekort komen aan serotonine, kunnen er treurige of depressieve gevoelens ontstaan. Dit geldt ook voor het gedrag en de emoties van jouw hond.

Of honden dan ook echt last kunnen hebben van een winterdip of depressie is nog de vraag; hier is nog niet genoeg onderzoek voor gedaan. Maar ondertussen is wel duidelijk geworden dat honden ook last kunnen hebben van hormoonschommelingen en hierdoor dus ook weleens een mindere dag kunnen hebben.

Controleer regelmatig het gebit

Een huisdier kan ons niet vertellen dat hij of zij klachten heeft aan zijn of haar gebit. Als baasje is het aan jou de taak om dit regelmatig te controleren en eventuele signalen op te vangen. Een slechte mondgezondheid kan je onder andere opmerken door:

• een stinkende geur uit de bek 👅
• rood, bloedend en/of gezwollen tandvlees 🩸
• moeite hebben met eten 🦷
• niet geïnteresseerd zijn in eten 🤚
• minder speels zijn 🎾

Tanden poetsen

Het is belangrijk om tandplak en tandsteen op tijd aan te pakken. Tandplak kan voor een groot deel voorkomen worden door de tanden te poetsen. Hier heb je speciale honden- en kattentandenborstels voor waarmee je gemakkelijk het gebit kan poetsen. Ook is er speciale tandpasta voor huisdieren. We snappen dat jouw hond het hoogstwaarschijnlijk niet heel leuk vindt om zijn tanden te poetsen, dus begin al van jongs af aan met poetsen om ze aan het idee te laten wennen. Mocht dit echt niet lukken, dan kan de dierenarts de tanden van jouw huisdieren reinigen met een gebitsreiniging. 

Veel kauwen

De tanden van jouw viervoeter poetsen is de meest effectieve manier om het gebit schoon te houden. Maar wanneer dit lastig gaat is het vooral belangrijk dat jouw hond of kat veel kauwt. Dit maakt dat het tandplak sneller wordt verwijderd en voorkomen. Alleen katten- of hondenbrokjes zijn hiervoor niet voldoende. Veel huisdieren schrokken in plaats van goed te kauwen. Kauwspeeltjes en het kluiven op een kauwbot werkt effectiever. Bij DARF bieden we verantwoorde opties voor een goede mondgezondheid voor jouw huisdier! Ken je bijvoorbeeld al onze Woefstock? De Woefstock is een kluif gemaakt van 100% koffieboomhout uit Vietnam. Hij zorgt voor natuurlijke en gezonde kauwplezier. Het knagen op de Woefstock houdt namelijk het gebit schoon en zorgt ervoor dat de hersenen het “geluksstofje” endorfine afscheiden. Het resultaat: een blij hondje met een stralende glimlach! 😁

Gerelateerde artikelen