Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Nagels verzorgen van je hond

Nagels verzorgen van je hond

3 minuten leestijd

Nagels verzorgen van je hond is een essentieel onderdeel van hondenverzorging. Want waar jij naar de pedicure gaat voor je voeten en naar de manicure voor je nagels, doet je hond dat niet. Terwijl nagelverzorging voor je hond óók reuze belangrijk is!

Het belang van nagels verzorgen van je hond

De nagels van je hond groeien, net als onze nagels. Om te voorkomen dat de nagels ingroeien en er een ontsteking ontstaat, is het belangrijk om regelmatig de lengte van de nagel van jouw huisdier te controleren. Doe dit iedere zes tot acht weken. En zijn ze te lang? Knippen maar!

Natuurlijke slijtage

De nagels van je hond slijten doordat hij buiten loopt. Maar de nagels van de achterpoten slijten sneller dan de nagels van zijn voorpoten. Daarom is het vooral belangrijk om de nagels van de voorpoten goed te controleren. En dan met name de duimnagels: deze raken de grond niet en slijten dus niet door buiten te lopen. 

Zelf nagels knippen

Je kunt eenvoudig zelf controleren of de nagels van je hond aan een knipbeurt toe zijn. Ga voor je hond staan en kijk goed naar zijn poten. Raken de nagels de grond net niet? Dan hoef je niets te doen. Raken de nagels de grond of staan de tenen scheef? Dan moet er geknipt worden! 

Je kunt de nagels van je hond zelf knippen. Dit doe je met een speciale nagelschaar die te koop is bij de dierenarts. Vind je het spannend of lukt het niet zelf? Vraag dan hulp aan de dierenarts. Als je eenmaal gezien hebt hoe het moet, doe je het vast de volgende keer zelf.

Tips voor het knippen van nagels van je hond

  • De meeste honden hebben aan hun achterpoten 4 tenen met nagels, aan hun voorpoten 5. Je hebt dus 18 nagels te controleren en te knippen.
  • Laat je hond er aan wennen dat je z’n pootjes of nagels vasthoudt. 
  • Trommel iemand op om je te helpen met het knippen van de nagels van je hond.
  • Laat je hond zitten, met de rug tegen een muur of tegen een ander persoon. Zo kan de hond niet naar achteren schuiven.
  • Houd met één hand de poot van je hond vast, zodat je hond deze niet kan terugtrekken. Gebruik de andere hand om te knippen.
  • Knip maar een klein puntje van de nagel af, nooit teveel! Als je hond lichte nagels heeft, is gemakkelijk ‘leven’ te zien. Leven is het bloedlijntje dat je in een nagel ziet lopen. Knip tot een paar millimeter voor het leven.
  • Zitten er nog scherpe puntjes aan de nagel? Dan kun je een elektrische nagelvijl gebruiken.
  • Klaar? Beloon jouw trouwe viervoeter met een lekkere snack! Bijvoorbeeld een DARF Woefstock of een Meatbar.

Let op! Heb je de nagel te ver geknipt en is er een bloeding ontstaan die je niet met een gaasje kunt stelpen? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

Gerelateerde artikelen