Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Vuurwerkangst bij honden en katten

Vuurwerkangst bij honden en katten

3 minuten leestijd

Het eind van het jaar is weer in zicht. Dat betekent gezellige avonden, Kerstmis en vuurwerk. Helaas is dit laatste voor onze trouwe viervoeters vaak minder leuk dan voor ons. Oud & Nieuw blijft voor onze huisdieren namelijk vooral een stressvolle periode. We hebben een aantal tips om de schrik van die knallende geluiden wat te verzachten:

Deuren, ramen en gordijnen sluiten

Het klinkt heel logisch, maar het wil al helpen wanneer je de deuren, ramen en gordijnen (en het honden- of kattenluik) sluit. Het geluid wordt hier niet alleen door gedempt, maar ook de lichtflitsen en geuren van het vuurwerk ervaart jouw viervoeter in mindere mate. Deze laatste twee spelennamelijk ook een grote rol in de angst die veel huisdieren ervaren. Als bijkomend voordeel kunnen angstige viervoeters niet ontsnappen uit de kamer.

Rust uitstralen als baasje

Het is heel belangrijk dat jij zelf rustig blijft als er knallen klinken en/ of flitsen te zien zijn. Een onrustig baasje betekent een onrustige viervoeter. Dus hoor je buiten harde knallen? Probeer dan niet te reageren, gillen of schrikken, maar probeer rust uit te stralen. Zo laat je je viervoeter zien dat de harde geluiden van buiten helemaal niet zo spannend zijn. Houd je huisdier buiten aangelijnd zodat hij of zij niet plotseling wegrent als die schrikt van vuurwerk.

Radio en muziek harder zetten

Een slim trucje om de harde knallen van buiten te dempen, is het harder zetten van de muziek. Of zet bijvoorbeeld de televisie of een film aan. Dit kan werken als een kleine afleidingsmanoeuvre om je viervoeter niet op het vuurwerk te laten focussen. Soms kan het ook werken om, aanlopend naar Oud & Nieuw, vuurwerkgeluiden op de tv of radio aan te zetten. Zo kan jouw viervoeter wennen aan de geluiden voordat het buiten echt losbarst. 

Knuffelen met hond

Afleiden met een lekkere snack

Over afleidingsmanoeuvres gesproken, dan hebben wij er nog eentje die misschien ook wel kan werken voor jouw viervoeter. Geef vlak voor het nieuwe jaar een lekkere snack waar hij alle aandacht aan kan geven als het buiten flink tekeer gaat. Wanneer jouw viervoeter druk bezig is met het kauwen op zijn kluif, bestaat de kans dat hij helemaal niet meer let op de harde knallen van buiten.

Wil je genoeg lekkere snacks in huis hebben voor het eind van het jaar? Ontdek ons assortiment met gezonde DARF Snacks. Let hierbij wel op de gewijzigde bezorgmomenten in verband met de feestdagen.

Gerelateerde artikelen