Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - De verzorging van de oudere hond

De verzorging van de oudere hond

4 minuten leestijd

De periode van opvoeden is voorbij, het is tijd om je viervoeter te laten genieten van zijn of haar oude dag. Net als oudere mensen hebben de senior honden ook wat extra zorg en liefde nodig. Om deze oude dag van onze viervoeters zo aangenaam mogelijk te maken staan vier factoren centraal: voer, comfort, beweging en verzorging. Wij leggen je in deze blog uit hoe je dit het beste kan doen. Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten via Facebook of Instagram!

Voer

Bij voer kijk je ten alle tijde specifiek naar jouw eigen hond. Dit is erg belangrijk. Is jouw hond bijvoorbeeld nog erg actief als senior? Dan kan je gewoon doorgaan met het geven van normale voeding. Wordt je hond wat minder actief? Dan is het verstandig om 10% van de natvoeding te vervangen voor groenten. Wanneer je brokken voert aan je viervoeter op leeftijd kan je overstappen naar een light variant. Daarnaast horen we vanuit de praktijk vaak dat het supplement glucosamine helpt bij gewrichtspijn. Maar het is natuurlijk altijd handig om dit even te overleggen met je dierenarts. 

Comfort

Comfort is altijd prettig voor je hond, maar dit is nog belangrijker als je hond op leeftijd is. Zijn gewrichten en spieren kunnen dan wel wat liefde gebruiken. Een lekker kussen, bijvoorbeeld een orthopedisch kussen, is dan echt noodzakelijk. Daarnaast is het aan te raden om de slaapplek van de hond op een rustige plek in huis te plaatsen. Zorg ervoor dat de instap hiervan niet te hoog is. Zo hoeft je oudere hond geen gekke bewegingen te maken. Als laatst is het hondvriendelijk om de voer-en drinkbak van je hond wat hoger te plaatsen. Zo hoeft je viervoeter niet erg te bukken om zijn heerlijke DARF KVV te eten. 

Beweging

Ook voor een oudere hond blijft regelmatig bewegen belangrijk. Maar het is wel goed om hierin rekening te houden met zijn leeftijd, want er bestaat een grote kans dat jouw senior wat sneller moe is dan in zijn jongere jaren. Kies dan bijvoorbeeld voor meerdere korte wandelingen in plaats van één lange wandeling. Zo belast je niet in een keer de spieren en gewrichten op een hoge intensiteit, maar is je viervoeter er toch lekker op uit. Houd er ook rekening mee of jouw hond eigenlijk wel zin heeft in contact met andere honden. Sommige oudjes kunnen hier een beetje chagrijnig van worden. Ga dan op plekken wandelen waar niet té veel andere, jonge honden te vinden zijn. 

Naast voldoende beweging is het ook belangrijk om je hond mentaal fit te houden. Een verstopspelletje is hier een goede bezigheid voor. Zo speel je samen een leuk spel, moet je hond mentaal aan het werk en kan je gelijk goed in de gaten houden of jouw senior dit allemaal nog begrijpt. Dementie kan namelijk voorkomen bij honden. Heeft je hond hier al last van? Zorg dan voor een stabiele routine. Zo hoeft hij niet constant aan nieuwe dingen te wennen. Dit kan een hond met dementie namelijk erg van slag brengen.

Verzorging

De vacht van een oudere hond heeft extra verzorging nodig. Natuurlijk is het zo dat de juiste voeding een hoop kan doen, maar regelmatig borstelen is ook een aanrader. De keuze voor de juiste borstel is verstandig om af te stemmen op de soort vacht van jouw hond. Want ruwhaar en langhaar is natuurlijk een erg groot verschil 😉 Maak af en toe ook tijd vrij om je hond een complete wellness ervaring te geven. Borstelen, wassen en de nagels knippen. Let op: was je hond niet té vaak. Dit verstoord namelijk het natuurlijke huidproces. En als je van plan bent om je hond te wassen, gebruik dan wel een hondenshampoo.

Gerelateerde artikelen