Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Wat is het verschil tussen voedselallergie en intolerantie

Wat is het verschil tussen voedselallergie en intolerantie

2 minuten leestijd

Het verschil tussen een voedselallergie en voedselintolerantie is vaak lastig te zien. Toch zijn er wel wezenlijk verschillen. Wij zetten ze voor je op een rijtje en vertellen je ook direct wat je kunt doen.

Voedselintolerantie

Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam van je hond of kat ongewoon op een bepaalde stof uit de voeding. Het lichaam is namelijk niet in staat om die stof te verteren, omdat het spijsverteringssysteem niet meer goed werkt. Het immuunsysteem is niet betrokken bij intolerantie.

De bepaalde stoffen die een intolerantie reactie oproepen noemen we ‘triggers’. Bij een voedselallergie noemen we dit allergenen. Een voorbeeld van voedselintolerantie is bij mensen de lactose-intolerantie. Deze mensen hebben dan een tekort van het lactase enzym, dat eiwitten afbreekt. Dit kan komen doordat de persoon nog nooit melkproducten heeft genomen of ze al lange tijd niet meer gebruikt heeft. Normaal verteert lactase de lactose (melksuiker). Maar omdat dit nu niet of niet goed gebeurt, ontstaan er maagdarmklachten zoals diarree en buikpijn.   

Voedselallergie

Bij een voedselallergie is het immuunsysteem wel betrokken. Je hond of kat heeft dan een allergie ontwikkeld voor een bepaalde stof, eiwit, in het voer. Dit kan door vlees ontstaan, maar ook door soja, rijst, kip, tarwe, maïs, melkproducten, eieren, lam en gist. Een klein beetje van zo’n stof of ingrediënt kan al een allergische reactie geven. Hoe je dit oplost? Lees hierover meer in onze blog over Voedselallergie.

Een groot verschil tussen intolerantie en voedselallergie is ook dat je hond al van een klein beetje eiwit een allergische reactie kan krijgen. Terwijl een intolerantie soms wél kleine hoeveelheden van dat eiwit kan hebben.

Wat kan ik doen tegen intolerantie en allergie?

Eliminatiedieet

Er is eigenlijk maar één oplossing: het eliminatiedieet.

Belangrijk is om eerst vast te stellen waardoor de klachten ontstaan. Is het door bijvoorbeeld rund of kip of iets heel anders? En waar reageert je viervoeter wel goed op? Om hierachter te komen, start je met een eliminatiedieet. Hoe je elimineert en met welke producten, lees je in onze blog Het eliminatiedieet: hoe werkt het? 

Gerelateerde artikelen