Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Eliminatiedieet: hoe werkt het?

Eliminatiedieet: hoe werkt het?

3 minuten leestijd

Vermoed je een voedselallergie bij je hond of kat, dan doe je er slim aan om met een eliminatiedieet te starten. Maar wat is een eliminatiedieet eigenlijk? En hoe werkt het? Wij leggen het je stap voor stap uit.

Heeft je hond of kat enorme jeuk of kale plekken? Het hoeft niet direct een voedselallergie te zijn. De boosdoeners kunnen ook huismijten, vlooien of andere allergieën zijn. Staat een voedselallergie vast? Dan start je met een eliminatiedieet. Doe dit altijd in overleg met een voedingsdeskundige en/of dierenarts!

Wat is een eliminatiedieet?

Bij het elimineren test je op welke eiwitten (diersoorten dus) je hond wel en niet goed reageert. Doel is dat je uiteindelijk weet waar je hond de allergie van krijgt én welke voeding hij juist wel kan eten. Elimineren gaat heel goed met vers vlees, omdat je veel verschillende soorten vlees hebt. Een eliminatiedieet begint altijd bij soorten die je viervoeter nog nooit gegeten heeft (de darm kan de soorten dan niet kennen en dus niet reageren). Bij honden wordt er vaak gestart met lam, zalm, eend of konijn, omdat deze varianten minder vaak worden gegeten.

Hoe werkt een eliminatiedieet?

(Dit stappenplan is zowel voor honden als voor katten)

  1. Start met één diersoort. Kies hiervoor uit lam, zalm, eend of konijn. Dit zijn de diersoorten waar honden of katten vaak niet allergisch voor zijn (rund, kip, granen komen vaker voor). Denk aan Alroda Konijn of Alroda Lam, producten die 100% van één diersoort zijn en compleet in verhouding bot-vlees-orgaan. Let op: kies een diersoort die je hond nog niet eerder heeft gegeten.
  2. Voer de gekozen diersoort zes tot acht weken acht weken lang.
  3. Zijn de klachten daarna verdwenen? Introduceer dan een tweede diersoort. Koos je eerst bijvoorbeeld Alroda Lam, kies dan nu Alroda Konijn. Zijn de klachten niet verdwenen? Begin opnieuw, met een nieuwe diersoort.
  4. Voer de tweede diersoort twee weken lang samen met de eerste diersoort. Gaat het goed? Bouw op met nog een nieuwe diersoort. Krijgt je viervoeter weer klachten? Probeer dan een nieuwe diersoort.
  5. Ga door met elimineren totdat je compleet voert (minimaal vijf diersoorten). Afgewisseld met zo nu en dan een vette vissoort en groente (voor hond).

Om rekening mee te houden:

  • Voer niets anders dan de gekozen diersoorten. Kies dan ook bij snacks/beloningssnoepjes voor gedroogde producten van desbetreffende diersoort.
  • Zie pens als een aparte diersoort. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld wel tegen rund, maar niet tegen runderpens (katten houden vaak niet van pens).

Nog vragen over het eliminatiedieet met vers vlees? Stuur ons een berichtje op Facebook of stel je vraag in de chat.

Gerelateerde artikelen