Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Vachtverzorging van je hond

Vachtverzorging van je hond

4 minuten leestijd

De gezondheid van je hond kan je goed aflezen aan zijn vacht. Een stralende vacht is vaak een teken van een gezonde hond en een doffe vacht kan duiden op problemen in de gezondheid en/of vachtverzorging van je hond. In de vachtverzorging van een hond staan in eerste instantie drie onderdelen centraal: voeding, borstelen en wassen. In deze blog bespreken we ieder onderdeel met de nodige tips om thuis de vacht van je hond zo stralend mogelijk te houden. Twijfel je over wat het beste is voor jouw hond en zijn of haar ras? Neem dan gerust contact op met een trimsalon in de buurt. Zij zijn tenslotte de échte experts.

Let op: houdt je hond een lange periode een doffe vacht? Dan is het misschien verstandig om een afspraak bij de dierenarts te maken. Wellicht dat je viervoeter niet fit is, of ziek. De arts kan dan de oorzaak van het probleem achterhalen 🙂

Voeding

De juiste voeding is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je hond. Wat dus ook direct terug te zien is aan de vacht. Deze vacht bestaat voornamelijk uit eiwit. Daarom is het ook belangrijk om je viervoeter voer te geven wat hoogwaardig in natuurlijke eiwitten is. Zoals onze DARF KVV. Bij een droge huid, bijvoorbeeld een vacht met veel roos, is het belangrijk om te letten op omega 6 en omega 3 in het voer. Deze twee onderdelen helpen namelijk bij de productie van oliën die uitdroging van de huid voorkomen. 

Ook is het belangrijk om het voer te kiezen wat speciaal is afgestemd op de leeftijd van je hond. Zo weet je bijna zeker dat je viervoeter het voer krijgt met de juiste voedingsstoffen voor de passende levensfase.

Let op: er zijn natuurlijk ontzettend veel typen vachten. Het kan dan best lastig zijn om een keuze te maken in de juiste verzorging. In deze blog geven we voornamelijk richtlijnen aan, maar natuurlijk is iedere vacht anders! Uiteindelijk ken jij als baasje je viervoeter het allerbeste.

Borstelen

Om een richtlijn te kunnen geven over hoe vaak je jouw hond moet borstelen hebben we de typen vacht verdeeld in drie categorieën. Allereerst kortharige honden. Ten tweede honden met lange, wolachtige haren of haren die wat weg hebben van zijde. De laatste groep zijn honden met een halflange vacht en ruwharige honden.

Kortharige honden: 

Bij kortharige honden hoef je eigenlijk alleen te borstelen in de ruiperiode, de lenterui en de herfstrui. Deze ruiperiode kan soms 3 tot 4 weken duren. Het is tijdens deze periode belangrijk om je hond iedere dag te borstelen.

Honden met lange, wolachtige haren of zijdeachtige haren:

Bij deze typen vacht ontstaan er snel klitten. Daarom is het belangrijk om iedere dag te borstelen. Zo voorkom je klitten of ben je er optijd bij om ze uit te borstelen. Zeker bij honden met deze typen vacht is het belangrijk om af en toe een bezoek bij de trimsalon te plannen. 

Honden met een halflange vacht en ruwharige honden:

Bij honden met een halflange of ruwharige vacht is het verstandig om een paar keer per week te borstelen. Ongeveer 3 à 4 keer per week. Bij deze honden is het ook erg belangrijk om in de gaten te houden of er klitten ontstaan. Deze kunnen namelijk erg pijnlijk zijn voor een hond. Ook zijn klitten plekken waar bacteriën zich kunnen nestelen. Heeft je hond snel last van klitten? Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om wat vaker, uiteraard voorzichtig, te borstelen. 

Wassen

Je hond heeft zitten rollebollen in de modder of hij/zij ruikt niet meer zo lekker. Dan is het tijd om je viervoeter te wassen. Let er wel op dat je dit niet te vaak doet. Dit kan namelijk de huid en de haren beschadigen. Vaker dan een keer in de twee weken is niet aan te raden. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je alleen hondenshampoo gebruikt voor het wassen. De shampoos die wij als mensen gebruiken kunnen namelijk de huid en vacht van een hond aantasten. Ook is het belangrijk om het water op een goede temperatuur te houden. Rond de 25 graden is een perfecte temperatuur. Zo krijgt je hond het niet koud tijdens zijn wasbeurt 🙂

Trimsalon

Bij langharige honden is het altijd handig om een bezoekje bij de trimsalon in te plannen. Let er wel op dat de medewerkers van de trimsalon een vakdiploma hebben. Zo’n diploma is namelijk niet nodig om een trimsalon te starten. Maar het is natuurlijk wel erg handig om te weten of je viervoeter in handen is van een echte professional.

Gerelateerde artikelen