Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Jouw kitten voor het eerst naar buiten laten? Lees onze 6 tips!

Jouw kitten voor het eerst naar buiten laten? Lees onze 6 tips!

3 minuten leestijd

Hoera, de grote dag is aangebroken! Je mag eindelijk jouw kitten ophalen uit het nestje, een moment waar je waarschijnlijk lang naar hebt uitgekeken. Wanneer de kitten thuis een beetje is gesetteld, zal hij naast het huis, ook de buitenwereld willen ontdekken. Het is natuurlijk best spannend om jouw dierbare viervoeter voor het eerst naar buiten te sturen. In deze blog lees je 6 tips over hoe je dit het beste aan kunt pakken. 


Tip 1: Vaccineren en castreren/steriliseren 

Voordat je jouw kat naar buiten laat, is het slim om hem eerst te laten vaccineren en castreren/steriliseren. Dit is belangrijk omdat hij vatbaar is voor besmettelijke ziektes van buitenaf. Ook kan een kitten al krols worden na 4 maanden. Dit merk je – wanneer ze nog zo jong zijn – meestal niet. Daarom is het aan te raden jouw kitten te castreren of steriliseren voordat ze naar buiten gaan. Er is geen minimale leeftijd voor jouw kitten om voor het eerst naar buiten te mogen, maar houd ongeveer zes maanden aan. Dan heeft hij alle vaccinaties gehad.


Tip 2: Wennen aan de thuisomgeving

Het is belangrijk dat een kitten zich thuis veilig voelt en dus graag terug naar binnen wil komen. Hier krijgt jouw maatje tenslotte lekker eten, snacks en liefde. Oefen van te voren met het roepen van zijn naam. Ook kan je oefenen met het terugroepen in combinatie met het schudden van een zakje snacks. Zo herkent jouw kitten jouw stem en zal hij daar op reageren. 


Tip 3: Laat jouw kitten chippen

Als jouw kitten naar buiten gaat is het handig om hem van tevoren te laten chippen. Dit wordt gedaan bij de dierenarts. Iedere chip bevat een uniek registratienummer dat gekoppeld wordt aan jouw persoonlijke gegevens. Hierdoor kan hij weer veilig thuisgebracht worden, mocht hij ooit zoekraken. Daarnaast is het slim om jouw kat een halsband te geven met jouw gegevens erop, zo weten mensen dat het geen zwerfkat is. 


Tip 4: Maak de tuin veilig

Heb je een fijne achtertuin waar jouw kat graag tijd in doorbrengt? Zorg er dan voor dat je geen giftige planten in jouw tuin hebt of dat je pas geleden onkruidverdelger hebt gestrooid. Jouw kitten zal namelijk op onderzoek uit gaan en overal in willen happen. En uiteraard wil je niet dat jouw kleine kitten ziek wordt.


Tip 5: Rustig tijdstip

Wanneer jouw kitten voor het eerst naar buiten gaat, komen er veel nieuwe prikkels op hem af. Zorg er voor dat je een rustig tijdstip uitzoekt om met jouw kitten naar buiten te gaan. Denk aan weinig verkeer of naar schoolgaande kinderen. Zo schikt jouw kitten niet van harde geluiden en zal hij een prettige eerste ervaring hebben. 


Tip 6: Gunstig weer

Ook het weer speelt een rol bij een fijne eerste buiten ervaring. Wanneer de temperatuur buiten vergelijkbaar is met de temperatuur in huis, is de overgang al iets minder spannend voor jouw kitten. Kies voor de eerste keer dus een droge, niet al te warme dag.

En voor alle gevallen geldt: neem de tijd en zorg dat jouw kitten zich ten alle tijden op zijn gemak voelt!

Gerelateerde artikelen