Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - 7 tips om je hond warm te houden in de winter

7 tips om je hond warm te houden in de winter

4 minuten leestijd

Koude dagen kunnen zorgen voor veel ijs- en sneeuwpret, zowel voor mensen als voor honden. Maar met winterse temperaturen moet je erop letten dat je viervoeter het niet te koud krijgt. Wij geven je 7 tips om je hond warm te houden. 

1. Laat de vacht wennen aan kou

De vacht van je hond beschermt hem natuurlijk tegen heel veel: vuil, UV-straling, scherpe objecten en kou. Vooral bij het laatste is het van belang de vacht van je viervoeter rustig aan koude buitentemperaturen te laten wennen. Begin hier al in de herfst mee, dan kun je gerust dagelijks lekker een paar uur met je viervoeter de hort op of hem lekker in de tuin laten razen. In die paar uurtjes tijd went zijn vacht al aardig aan de dalende temperaturen. Tegen de tijd dat het winter is, kun je de vacht van je viervoeter dan vergelijken met een heerlijke winterjas.

2. Houd de temperatuur in de gaten

Vacht en vetgehalte spelen natuurlijk een grote rol, maar over het algemeen kunnen grote honden beter tegen kou dan kleine honden. De meeste kleine honden vertonen dan ook al verschijnselen van kou bij 8 °C. De hond kan gaan rillen, zijn haren gaan overeind staan, ademhaling wordt zwak en ledematen koud. Bij middelgrote honden kunnen de eerste verschijnselen optreden vanaf 5 °C en bij grote honden vanaf 3 °C. Voor alle viervoeters geldt onder de 0 °C risico op bevriezingsverschijnselen.

3. Verzorg de vacht van je hond goed

In de winter is het extra belangrijk de vacht van je viervoeter goed te verzorgen. Knip of scheer je viervoeter liever niet in de winter, zijn vacht is namelijk zijn natuurlijke warmtebron. Door de  vacht goed te verzorgen en klitten te verwijderen blijft je hond heerlijk geïsoleerd in zijn eigen vachtje. Een bijkomend voordeel van een gezonde vacht is dat je viervoeter in de winter minder last heeft van huidschilfers. Wel zo fijn 🙂

4. Was je hond binnen

Met kou duurt het extra lang voordat je hond droog is na een bad- of douchebeurt. We weten natuurlijk allemaal dat met natte haren de kou ingaan, de nodige risico’s met zich meebrengt. Dit geldt ook voor je viervoeter. Was hem dus alleen als het echt nodig is. Kom je er echt niet onderuit je hond te wassen? Doe dat dan zo kort mogelijk, met warm water en droog de hond daarna zo snel en goed mogelijk af. 

7 tips om je hond warm te houden

5. Houd de haren tussen de pootkussentjes kort

Sneeuw en ijs kan blijven hangen in de haartjes tussen de pootkussentjes van viervoeters. Het is dus goed om deze bij lage temperaturen kort te houden. Worden de pootkussentjes toch schraal of krijgen ze scheurtjes of sneetjes, smeer ze dan in met vaseline. Dit kun je ook gebruiken als beschermlaagje wanneer je naar buiten gaat voor een wandeling. Het kan kleverige pootafdrukken op de vloer veroorzaken, maar alles voor de gezondheid van je hond natuurlijk 😉 Wil je echt geen afdrukken in huis? Dan is het misschien een beter idee om hondenlaarsjes aan te schaffen voor je viervoeter.

6. Zorg voor een schuilplek

Wanneer jouw viervoeter veel buiten leeft, is het belangrijk dat hij een goede schuilplek heeft. In de winter kan het hard waaien en kan wind akelig koud aanvoelen. Buitenhonden kunnen over het algemeen aardig wat hebben, maar zelfs voor hen is deze wind geen pretje. Voor elke hond geldt: hoe langer hij in de wind ligt, hoe sneller hij afkoelt. Hondenhokken en -kennels zorgen ervoor dat viervoeters heerlijk droog en uit de wind liggen. En zo hebben ze in de zomer meteen een schaduwrijk plekje. Win-win!

7. Geef je hond voldoende voedsel

Een hond die veel buiten is beweegt in de winter meer. Een logisch gevolg is dat hij ook meer verbrandt en meer trek heeft. Geef hem dan ook gerust een wat vollere voerbak dan bij behaaglijke temperaturen. Met voldoende voedsel houdt een hond automatisch zijn lichaamstemperatuur makkelijker stabiel, maar let er wel op dat hij niet te veel krijgt. Overgewicht wil je natuurlijk voorkomen. Let er ook op dat je hond altijd water kan drinken. Check een paar keer per dag, maar zeker na de nacht, of het water niet bevroren is. Je kunt overwegen speciale verwarmde waterbakken aan te schaffen.

Is jouw hond veel buiten? Of ligt hij liever op een kleedje bij de verwarming? Stuur een foto van jouw winterse viervoeter naar ons via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!

Gerelateerde artikelen