Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - 5x waarom katten spinnen

5x waarom katten spinnen

3 minuten leestijd

Heerlijk hè? Een tevreden, spinnende kat op schoot. De kat is rustig en ontspannen en ook voor zijn baasje heeft het knorrende geluid een ontspannen werking. Maar spinnen kan meer betekenen dan tevredenheid. Hier lees je waarom katten spinnen.

1. Spinnen uit tevredenheid

Deze is het meest bekend. Katten spinnen om te uiten dat ze ontspannen en tevreden zijn. Ligt hij heerlijk bij je op schoot te spinnen? Dan uit hij zijn vriendschap en vertrouwen naar jou. Wist je dat veel katten harder gaan spinnen als ze geaaid worden? En ook het geven van kopjes blijft vaak niet achterwege. De kat geniet maximaal.

2. Spinnen om te bedelen

Sommige katten spinnen om iets voor elkaar te krijgen. Het kan dus zijn dat een spinnende kat iets van je wil. Het kan aandacht zijn, maar ook voer of water. Bedelend spinnen klinkt iets anders dan ‘gewoon’ spinnen. Het geluid zit tussen miauwen en spinnen in. Qua frequentie lijkt het op het geluid van een huilende baby. En laat dat nou net zijn waar wij instinctief op reageren.

waarom katten spinnen

3. Communiceren met andere katten 

Katten kunnen met hun tong niet zelf bij hun kop of bovenste deel van hun rug komen. In de natuur wordt dit gedeelte van de kat door andere katten schoongelikt. Om een vechtpartij te voorkomen, brengt de kat die de wasbeurt krijgt een spingeluid ten gehore. Hiermee geeft hij een signaal af om te voorkomen dat de andere kat ineens met hem gaat vechten.

4. Een zelfhelende werking

Een kat die lichamelijke verwondingen heeft of ziek is, zou dit zelf kunnen genezen dankzij de lage trillingen van het spinnen. Het zou zelfs kunnen dat deze trillingen ook wonden helpen genezen en spieren helpen herstellen en groeien. Spinnen zou zelfs pijnstillend werken voor een kat. Deze theorie wordt niet door wetenschappers of geneeskundigen ondersteund. Maar het zou zeker verklaren waarom katten die gewond of ziek zijn erg veel spinnen.

5. Spinnende moederpoes en kittens

Een moederpoes spint om haar kittens te helpen bij het vinden van haar tepels. Spinnen hoor je niet van veraf. Zo lokt de moeder dus wel haar kittens, maar trekt ze geen andere dieren naar haar nest toe. Ze houdt vijanden ver bij zich vandaan. Kittens spinnen zelf ook al na een paar dagen. De combinatie van het spinnen en de masserende beweging met de voorpootjes zou de afgifte van melk stimuleren. Handig!

Is er een klein spinnertje op komst? Hier lees je waar je op moet letten bij de komst van een kitten.

 

Gerelateerde artikelen