Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Verkoeling voor je kat in de warmte

Verkoeling voor je kat in de warmte

4 minuten leestijd

Het is hartje zomer. En ondanks dat het nú misschien niet zo warm is, is het wel flink warm geweest. En wil je goed voorbereid zijn op de warmte die weer kan komen. Naast dat jij voorbereid wilt zijn op deze warmte, moet je kat dat ook zijn. Hoe zorg je dat zowel jij als je kat goed de warme dagen doorkomen? Lees verder hoe je verkoeling voor je kat creëert. 

Het gevaar: oververhitting bij katten

Je kent het beeld waarschijnlijk wel: katten die heerlijk liggen te soezen naast de houtkachel. ‘Die kan het niet warm genoeg hebben!’ denk je misschien. Het klopt: katten houden van warmte, maar ze kunnen het ook té warm krijgen. In het geval van de kachel kan de kat meestal op een koelere plek in huis of buiten gaan liggen. Maar wanneer de temperatuur buiten (en ook binnen) flink oploopt, is dit niet altijd mogelijk. Een kat kan dan oververhit raken. Oververhitting bij katten kun je herkennen aan: onrustig- of juist heel sloom gedrag, hijgen, snelle ademhaling, niet willen eten of drinken, kwijlen. In het ergste geval kan je kat in shock raken, wat zelfs overlijden tot gevolg kan hebben. Herken je de signalen van oververhitting bij je kat? Schakel dan direct de dierenarts in.

Hoe gaan katten om met warmte?

Wij mensen zweten met onze zweetklieren in de huid. Een kat heeft maar heel weinig zweetkliertjes: alleen in de voetkussentjes. Een kat probeert ook af te koelen door zichzelf te likken. En heeft je kat het écht warm? Dan gaat hij meestal zelf op zoek naar een rustig en koel plekje. Bijvoorbeeld buiten in de schaduw van een boom of plant. Of je kat kruipt door de deur/het raam/het kattenluik naar binnen om daar af te koelen.

Het is voor een kat dus heel belangrijk om vrij rond te kunnen lopen, zodat ze altijd een plekje kunnen zoeken waar de temperatuur precies goed is voor ze. Let daarom goed op dat je kat niet per ongeluk in de auto, de caravan, in een ren in de zon of in de schuur vast komt te zitten!

kat verkoeling warmte

Eten op een warme dag

Op een warme dag kan het zijn dat een kat minder trek in eten heeft. Een bakje brokjes (bijvoorbeeld de DARF Vol Bites Kat) kun je prima een tijdje laten staan; je kat zal dan eten wanneer hij er zelf trek in heeft. Maar een niet-opgegeten bakje natvoer (zoals de Felichef Zalmmousse) kun je beter in de koelkast bewaren. Zo blijft de kwaliteit behouden.

Wil je je kat echt verwennen? Maak een lekker kattenijsje! Vul een ijsvormpje met water en wat brokjes en vries deze in. Zorg wel dat het ijsje iets is gesmolten voordat je het aan je kat geeft; je wilt niet dat zijn tongetje vast komt te zitten aan het ijsklontje!

kat verkoeling zomer warmte

Tips voor verkoeling voor je kat

Is het flink warm en zie je dat je kat het ook warmer begint te krijgen (en is er op dat moment nog geen sprake van oververhitting)? Gebruik dan deze tips om voor afkoeling te zorgen!

1. Drinkwater
Zorg in ieder geval altijd voor voldoende vers, koud drinkwater is voor je pluizige viervoeter. 

2. Koud briesje
Katten kunnen goed afkoelen met behulp van een ventilator of een airco. Zet deze dus aan in huis. Let er dan wel goed op dat je kat niet in de tocht ligt.

3. Voorkom intensieve spelletjes
Spelen jij en je kat graag samen? Kies bij warm weer voor wat minder intensieve spelletjes. Laat het laserlampje of het speelmuisje liggen. En kies bijvoorbeeld voor een (korte, niet te warme) knuffelsessie.

4. Koelmatjes of koelelementen
Er bestaan speciale matjes om te koelen voor katten. Deze matten nemen langzaamaan de warmte van je kat op; zo koelt je kat geleidelijk af. Maar je kunt ook een zak diepvriesgroente in een handdoek wikkelen en deze op de rustplek van je kat neerleggen. Ook deze geeft lekker verkoeling! Let op: zet je kat niet onder stromend koud water of wikkel je kat niet in koude handdoeken om af te koelen. Dit kan namelijk een averechts effect hebben.

Zo weet je waar je op moet letten om je kat te behoeden tegen oververhitting. En weet je hoe je verkoeling biedt aan je kat. Dus laat het zomerweer maar weer komen! 

Gerelateerde artikelen