Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - ‘Zonder mijn honden zou ik een ander mens zijn’

‘Zonder mijn honden zou ik een ander mens zijn’

4 minuten leestijd

Met ‘Dogs Love It’ zet Maria Becht zich hard in voor het voeren van vers vlees. Zelf heeft ze zes honden thuis, vijf Dalmatiërs en een Cavalier King Charles. Een grote beestenboel die dagelijks zorgt voor een flinke dosis humor in huis.

“Puppy puuupppyy hier,” roept Maria. Een Dalmatiër pup kijkt op vanuit zijn mand in haar dierenspeciaalzaak Dogs Love It. Het zijn de eerste woorden waarmee Maria de opvoeding van haar honden begint. ‘Ik heb door de jaren heen met verschillende hondenrassen getraind. Belangrijk is om een pup direct te leren welke stem bij jou hoort, zodat hij deze gaat volgen. Mijn allereerste commando is dan ook altijd ‘hier’. Belangrijk is dat de pup met plezier komt. Dit stimuleer ik door hem uitbundig te belonen.’

Biertje apporteren

Maria vindt het fantastisch om met haar honden te werken. ‘Dat is één van de mooiste dingen om te doen met dieren. Ik fiets, wandel en volg gehoorzaamheid- en jaagtraining met mijn honden. En zelfs ook showtrainingen. Het is per hond verschillend wat ze leuk vinden. De één haalt heel graag een markeerapport op, terwijl de ander liever zijn neus gebruikt en een voorwerp zoekt. Maar van een stevige wandeling houden al haar Dalmatiers. Het is steeds weer erg leuk om erachter te komen waar je hond enthousiast van wordt. Zo vond een van mijn honden het fantastisch om een biertje te halen voor mijn man Robert. Vol trots kwam ze het blikje dan afleveren. Dat is toch geweldig?’

Geluksmoment

Dat Maria al veel bijzondere en grappige momenten beleefde met haar honden, is goed voor te stellen. ‘Ik weet nog goed dat mijn tas en portemonnee eens gestolen waren uit mijn auto, omdat ik hem per ongeluk niet op slot had gedaan. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan, zo stom. Toen bedacht ik mij dat dieven vaak snel de waardevolle spullen pakken en de rest weggooien. Ik gaf mijn Dalmatiër Nikita het bevel te zoeken. “Zoek tasje van vrouwtje!” En echt waar, ze vond de tas met de portemonnee. Helaas was alles eruit. Dit was voor mij echt een bijzonder moment. Ik trainde haar veel in het apporteren en ik verstopte spullen die zij dan weer moest zoeken. Ik had alleen nooit gedacht dat ik het nog eens voor zoiets zou gebruiken.’

Lachende Dalmatiërs

Naast dat Maria’s honden graag met haar werken en wandelen, zijn het ook echte feestbeesten. ‘Mijn honden zijn ieder voor zich hele vrolijke en sociale honden. Mijn Dalmatiërs helemaal; kwispelend begroeten ze mij en laten ze hun tanden zien. Iets wat Dalmatiërs kunnen. Veel mensen vinden dat eng, maar het is gewoon lachen zoals wij mensen dat ook doen.

Zonder mijn honden zou ik echt een ander mens zijn. Ik ben bijvoorbeeld stukken geduldiger geworden. Plus dat ik veel meer buiten kom. Met zes honden moet je wel, ook als je geen zin hebt. Toch kom ik elke keer vrolijk terug… dat effect hebben ze wel.’

Alles voor mijn honden

Drie jaar geleden overleed Nikita. Een verdrietig moment, want Nikita was een hele speciale hond voor Maria. ‘Nikita had vanaf de dag dat ik haar kreeg problemen. Ze was een genetische mismatch en had daardoor vele aangeboren afwijkingen. Maar liefst vier keer werd ze als pup geopereerd en later was ze als jonge hond zwaar allergisch. Echt heel zielig. Ze reageerde qua voeding op bijna niets goed, maar op vers vlees wel. Uiteindelijk ben ik zo bij DARF uitgekomen. Ondanks al haar gezondheidsproblemen werd Nikita toch ruim 12 jaar. En ook mijn Cavalier King Charles ‘Mara’ wordt binnenkort 14 jaar.

Je hoort altijd zoveel verschillende verhalen over vlees voeren. Als ik terugkijk op de 25 jaar dat ik mijn honden vers vlees voer, ben ik blij dat ik dat ik de stap heb durven zetten naar deze manier van voeren. Het mooie was dat steeds meer hondeneigenaren om mij heen interesse kregen in die manier. Vanwege die grote vraag, ben ik in 2010 officieel DARF verkoper geworden in Enschede. En dat doe ik nu al ruim acht jaar met veel plezier.’

Gerelateerde artikelen