Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Het belang van structuur voor je huisdier

Het belang van structuur voor je huisdier

4 minuten leestijd

Balans in je dagstructuur is het sleutelwoord voor een fijne dag. Dit betekent dat je spanning afwisselt met ontspanning, zodat je voldoende energie hebt om de dag door te komen. Maar dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je huisdier. Waarom? En hoe beïnvloed je nu het ritme of de dagstructuur van je huisdier? Lees gauw verder.

Veel te druk

Waarschijnlijk herken je het volgende voorbeeld wel bij jezelf. Je voelt stress en bent veel minder gezellig en ontspannen. Een te volle planning of stress heeft veel invloed op je humeur en hoe je je voelt. Je reageert wat knorriger, bent kortaf of vindt het moeilijk om naar anderen te luisteren. Je bent immers al druk genoeg met jezelf!

Bij honden en katten is dit net zo, maar huisdieren vinden dit lastiger te uiten dan mensen. Je hond kan bijvoorbeeld meer grommen, niet met je willen spelen of onrustig heen en weer lopen. Kortom: je ziet dat hij z’n rust niet kan vinden. Bij je kat merk je dat hij waakzamer is. Hij kan zichzelf gaan krabben of likken en je mag ‘m ineens niet meer aaien.

Veel te rustig

Maar een huisdier kan zich ook vervelen wanneer hij fysiek of mentaal te weinig wordt uitgedaagd. Fysiek houdt in: te weinig beweging (waardoor je huisdier veel te veel energie overhoudt). En mentaal betekent te weinig spelletjes of momenten waarvoor je huisdier ook even ‘na moet denken’. Denk hiervoor bij een hond bijvoorbeeld aan snuffelwerk, samenwerken of het uitvoeren van opdrachten. En voor een kat is bijvoorbeeld jagen een echte fysieke én mentale uitdaging.
Kun je dit niet bieden en is het eigenlijk veel te rustig voor je huisdier? En verveelt ‘ie zich? Onderprikkeling of verveling kan vervelend gedrag uitlokken. Je hond maakt bijvoorbeeld dingen stuk of luistert niet goed. En je kat krabt ineens of hangt in de gordijnen. Of je huisdier is ineens niet meer zindelijk.

Belang structuur huisdier

De balans: een juiste structuur

Je creëert een goede dagindeling voor je huisdier door ook zélf een goede indeling te hanteren. Een huisdier dat een harmonieuze structuur ervaart, is stabiel.
Maar hoe creëer je dit?

1. Bekijk hoe jouw dagstructuur er normaal gesproken uit ziet

Herken de blokken waarin een dag voor jou is ingedeeld. En signaleer ook afwijkingen van de normale structuur. Ga je doordeweeks bijvoorbeeld ‘s ochtends sporten, daarna werken, ‘s avonds eten en een eind wandelen? Dan is een weekend met uitslapen, thuis hangen, even naar de sportclub en ‘s avonds weg met vrienden vrij afwijkend. Houd jouw dagindeling eens naast de indeling van je huisdier.

2. Bepaal wat je huisdier nodig heeft

Heb je een hond die veel behoefte heeft aan beweging? Of een kat die vooral veel buiten wil zijn? Houd hier dan rekening mee in jouw eigen dagindeling. Ga ‘s middags een keertje extra naar huis van je werk om de hond uit te laten. Of zorg dat je kat buiten is als je een groot gedeelte van de dag weg bent. Maar geef je huisdier ook de tijd om uit te rusten. Even weg van de prikkels en lekker slapen. We weten immers: de balans tussen spanning en ontspanning is de key!

3. Zorg voor rust, reinheid en regelmaat

Laat de dagen voor je huisdier zoveel mogelijk hetzelfde verlopen. Op (ongeveer) hetzelfde moment uitlaten en eten. En kies voor het eten voor het lekkere voer dat je hond of kat kent.
Heb je geen plannen voor een dag? Ga toch op pad of iets actiefs doen en neem je hond mee. Of laat je kat lekker buiten spelen. Zo komen jullie allemaal aan voldoende beweging en worden jullie lekker moe.

Gelukt om een goede dagstructuur in te plannen? Dan ben jij zélf waarschijnlijk happy. En je huisdier ook!

Gerelateerde artikelen