Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Overgewicht bij honden

Overgewicht bij honden

3 minuten leestijd

Net als bij mensen is overgewicht ook bij honden erg ongezond. Honden met overgewicht hebben bijvoorbeeld een grotere kans op gezondheidsproblemen dan honden met een normaal gewicht. Ook hebben honden met overgewicht minder conditie en een verkorte levensverwachting. Daarom is het belangrijk om dit in de gaten te houden bij je viervoeter. 

Overgewicht herkennen

Hoe weet je of jouw hond te zwaar is? Als er geen waarneembare taille is en de buik even breed, of zelfs breder is dan de ribbenkast, dan is de kans groot dat je viervoeter te zwaar is. Bij langharige honden is dit wat lastiger te zien. Wanneer je met je handen over de ribbenkast van je hond gaat zou je, zonder al te veel druk uit te oefenen, zijn ribben moeten kunnen voelen. Is je viervoeter snel buiten adem, is hij minder enthousiast of heeft hij weinig energie? Ook dit kan duiden op overgewicht. Bij twijfel is het verstandig een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Die kan je met zekerheid vertellen of het verstandig is jouw huisdier af te laten vallen.

Voldoende beweging

Is je hond nog niet gewend aan veel beweging? Vergelijk het dan met wanneer je zelf gaat hardlopen nadat je lange tijd niet hebt gesport. Bouw het langzaam op. Begin om je hond te laten wennen met meerdere korte wandelingen op een dag. Maak de wandelingen langzaam langer. Je merkt zelf snel genoeg wanneer je hond uitgeput raakt. Blijf in het begin dan ook dichtbij huis of ga met de auto naar het bos of de hei. Zo hoeft je viervoeter niet nog een eind naar huis te lopen als hij daar eigenlijk al te moe voor is. Zo ga je steeds een stukje verder. De meeste honden kunnen al vlot een langere wandeling maken of misschien wel met jou mee een rondje hardlopen. Lekker veel ravotten is ook een absolute aanrader. Hierbij wordt ongemerkt toch een aantal calorieën verbrand. Gezond voor jou én je viervoeter. Als het wat warmer is is ook zwemmen erg goed voor honden. En hartstikke leuk natuurlijk!

Voeding

Hoe lief je viervoeter je ook aankijkt, hoe verleidelijk zijn smekende blik ook is: tussendoortjes moeten beperkt worden tot het minimum. Het handigst is af te spreken dat één persoon in huis de snackjes geeft. Of zet elke dag een pot neer met voor die dag tussendoortjes. Zo kan toch iedereen af en toe iets geven en weet je zeker dat er niet teveel wordt gegeven. Doe je aantal van deze tussendoortjes in een snackbal, dan moet je viervoeter er iets meer moeite voor doen. Twee vliegen in één klap, want zo krijgt hij meteen een beetje beweging. Voor de ‘snoeppot’ geldt natuurlijk wel: op is op. Bij de maaltijden is het belangrijk dat de porties worden afgewogen. Zo krijgen viervoeters voldoende, maar niet teveel energie binnen. Weet je niet hoeveel je je viervoeter mag geven? Hier lees je hoeveel voeding hij dagelijks nodig heeft. Ga niet ineens veel minder geven om je hond af te laten vallen. Dan houdt je hond een hongergevoel na zijn maaltijd en daarbij kan te snel afvallen leiden tot complicaties. Met gezonde voeding, het juiste eetgedrag en voldoende beweging help je je hond al om gewicht te verliezen. Wist je dat voer volgens het BARF-principe de schijf van 5 voor de viervoeter is? Veel bewegen, spelen en lekker eten vindt elke viervoeter natuurlijk ook hartstikke fijn!

Gerelateerde artikelen