Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Wat te doen bij haaruitval bij honden en katten

Wat te doen bij haaruitval bij honden en katten

3 minuten leestijd

Je kent het vast: na een gezellige knuffelsessie met je harige viervoeter zit je kleding onder de dierenharen. Ook is het niet ongebruikelijk om plukken haar op de vloer te vinden of de stofzuigerzak met regelmaat te moeten legen. Haaruitval bij honden en katten is een veelvoorkomende klacht van honden- of katteneigenaren (uitzonderingen daargelaten). Sommige huisdieren lijken er zelfs het hele jaar last van te hebben. Hoe dit komt en wat je kunt doen om haaruitval te verminderen? In deze blog vertellen wij meer over haaruitval bij honden en katten.

Weet dat het erbij hoort

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het verliezen van haar bij zowel honden als katten normaal is. Zolang jouw huisdier geen kale plekken of infecties heeft, is de haaruitval volkomen onschuldig. Huisdieren ondergaan een natuurlijke rui, vooral tijdens seizoensveranderingen. Regelmatig borstelen kan helpen bij het verwijderen van losse haren. Zo voorkom je in ieder geval dat een deel van de haren op jouw vloer of meubels terechtkomt.

Als de hoeveelheid haaruitval abnormaal lijkt of gepaard gaat met andere symptomen zoals roodheid, zwelling of veranderingen in het gedrag, is het slim om een dierenarts te raadplegen. Deze kan helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaak en het zoeken naar de juiste oplossing.

De kwaliteit van het voer

Een evenwichtig dieet speelt een grote rol bij het behoud van een gezonde vacht. Zorg ervoor dat je huisdier kwalitatief voer krijgt met alle essentiële voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, eiwitten en vitaminen. Bij DARF ben je aan het juiste adres voor voeding voor een gezonde vacht. Heeft jouw viervoeter ook vacht of huidproblemen? Probeer dan Darf Dieetvoeding EKO Vacht & Huid.

Ook voedselallergieën kunnen overmatig krabben veroorzaken. Vermoed je een voedselallergie bij je hond of kat, dan doe je er slim aan om met een eliminatiedieet te starten. In deze blog op onze website vertellen we je meer over het eliminatiedieet. 

Kriebelen en krabben

Parasieten zoals vlooien en teken kunnen irritatie en jeuk veroorzaken. Dit kan leiden tot overmatig krabben en dus ook haaruitval. Gebruik regelmatig preventieve middelen om je huisdier te beschermen tegen deze vervelende beestjes. Als je merkt dat je huisdier zich vaker krabt dan normaal, is het verstandig om zijn of haar vacht na te kijken en eventueel een dierenarts te raadplegen.

Niet onbelangrijk

Naast het bovengenoemde is het goed om te onthouden dat honden en katten gevoelige wezens zijn. Zo kan stress, angst of een verandering in hun omgeving haaruitval veroorzaken. Probeer dus een rustige en stabiele omgeving te handhaven. Overweeg ook speelgoed, hersenwerk of zelfs een lekkere kluif om stress te verminderen. 

Gerelateerde artikelen