Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Hond uitlaten met koud weer? 5 tips!

Hond uitlaten met koud weer? 5 tips!

4 minuten leestijd

Het wordt steeds kouder buiten! En dat merk je als je je hond uitlaat. Je weet zelf goed waar je op moet letten als je naar buiten gaat met kouder weer: je trekt een dikke jas aan, loopt misschien wat steviger door en zet een muts op. Maar waar moet je op letten bij je hond? Wanneer heeft je hond het koud en loopt jouw viervoeter risico op onderkoeling of bevriezing? Wij zetten vijf tips voor je op een rij, zodat je veilig met je hond naar buiten kunt met koud(er) weer!

1. Houd rekening met het formaat en soort hond

Over het algemeen kunnen grote honden een stuk beter tegen de kou dan middelgrote- of kleine honden. Grote honden hebben namelijk een dikkere vetlaag. Kleine hondjes hebben meestal een kortere vacht en wat minder vet op de botten. Dit maakt dat kleine hondjes vanaf een buitentemperatuur van 8 ͦ C al verschijnselen van onderkoeling kunnen vertonen, terwijl deze grens bij grote honden bij zo’n 3 ͦ C ligt. Dus heb je een kleiner hondje? Let dan extra goed op tijdens het uitlaten!

2. Houd de lichaamstemperatuur in de gaten

De lichaamstemperatuur van een hond ligt gemiddeld tussen de 38 en 39 ͦ C. Wanneer een hond zich flink inspant of stress heeft, kan dit iets oplopen. En door kou kan de temperatuur dalen. Bij een temperatuur onder de 37,5 graden én wanneer je hond afwijkend gedrag begint te vertonen, zijn dat signalen dat je hond onderkoeld is. Reden om in actie te komen! Breng je hond naar een warme omgeving en pak je hond dik in met dekens. Geef hem iets zoets (suiker) om het energiepeil op te krikken. Neem eventueel contact op met de dierenarts voor verder advies.

Hond koud deken

3. Dichtheid van de vacht

Honden met een dunnere vacht zullen sneller afkoelen dan honden die een dikke vacht hebben. En wanneer een hond geen vacht op zijn buik heeft, zal dit er ook voor zorgen dat hij sneller afkoelt. Wil je toch graag naar buiten met je hond met een dunne vacht? Laat hem dan niet zwemmen als het kouder wordt. Wil je echt niet dat je hond het koud heeft? Trek je hond dan een warm truitje of jasje aan!
De dichtheid van de vacht kan ook het gevolg zijn van voeding. Merk je dat de vacht van je hond niet zo dik is als het zou moeten zijn? Of glanst deze niet mooi? Het verse voer van DARF zit bomvol eiwitten, wat heel goed is voor de vacht van je vrolijke viervoeter.

4. Het weertype en de grootte van je wandelronde

Is het flink koud buiten? En waait of regent het? Of valt er zelfs sneeuw? Pas dan het rondje aan dat je met je hond loopt! Maak een wat kleinere wandeling en loop flink door. Van beweging krijg jij het warmer, maar dat geldt ook voor je hond. En ga na een frisse wandeling gauw weer naar binnen om op te warmen.

5. De pootjes van je hond

Honden hebben geen last van koude poten als ze door de kou lopen. Dat komt door  de efficiënte bloedsomloop bij hun poten. Maar toch is het belangrijk om hondenpoten ook in de winter goed te verzorgen. Als er namelijk gestrooid wordt, kan er pekel aan de pootjes blijven kleven. Dit kan in de maag van de hond terecht komen (door likken) of kan gaan irriteren in wondjes in de poten. Niet prettig voor je hond! Smeer de pootjes in met vaseline (zonder toevoegingen) of gebruik speciale hondensokjes om de poten van je hond te beschermen tegen pekel.

Wil je meer lezen over het warm houden van je hond bij kou? We schreven eerder een blog met tips om je hond warm te houden in de winter. Je vindt ‘m hier terug!

Gerelateerde artikelen