Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Hoeveel slaap heeft mijn kat nodig?

Hoeveel slaap heeft mijn kat nodig?

3 minuten leestijd

Soms is het om jaloers van te worden: je kat ligt eindeloos en tevreden in zijn mandje of hangmatje te slapen. Heerlijk! Maar hoeveel slaap heeft een kat eigenlijk nodig? En hoe weet je of je spinnende viervoeter niet te veel slaapt? Wij schudden je even wakker 😉

Hoeveel slaapt een kat?

De eerste drie weken van een kattenleven slaapt een kitten heel veel. De meeste kittens zijn in deze periode maar 10% van de tijd wakker. Als ze ongeveer een maand oud zijn slapen ze nog zo’n 13 tot 16 uur per dag. Ze slapen niet aan een stuk door, maar verspreiden hun slaapjes over de dag. Volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en senior katten -ouder dan ongeveer 11 jaar- slapen bijna 20 uur per dag. 

Vergeet niet dat, net als bij mensen, de ene kat meer slaap nodig heeft dan de andere kat. Het zijn soms net mensen 😉 

Waarom slapen katten zoveel?

  • Het zit in de genen
    Katten zijn roofdieren. Het kost katten energie om te jagen. Een kat moet zijn voedsel zelf vangen. Zoeken, rondsnuffelen, achtervolgen… dat kost energie. Om weer op te laden is slaap nodig. Nu krijgt jouw kat waarschijnlijk zijn DARFmaaltje keurig voorgeschoteld. Toch hebben ook huiskattenveel slaap nodig, dat zit nou eenmaal in de genen.
  • Slapen als het regent
    Uit onderzoek blijkt dat katten meer slapen tijdens sombere dagen. Dus is het een grauwe, regenachtige dag? Dan is de kans groot dat je jouw kat wat vaker op zijn slaapplekje vindt.
  • Eten en slapen
    Katten hebben een proteïnerijk dieet nodig. Dat beïnvloedt hun slaaptijd. Omdat eiwitten zoveel energie bevatten, heeft het lichaam van je kat zich ontwikkeld om het grootste deel van de dag te ontspannen en de calorieën op die manier te verbranden. Katten hoeven niet urenlang wakker te blijven om calorieën te verbranden.

Hoeveel slaap heeft mijn kat nodig?

Heeft een kat ook verschillende slaapfases?

Bij een langere slaap gaat je kat door verschillende fases. Deze fases zijn hetzelfde als bij mensen: lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. In de laatste fase, de REM-slaap, kan je kat gaan dromen. Dat verklaart meteen de bewegende pootjes of snorharen. In deze slaapfase verwerkt je kat wat hij meemaakte toen hij wakker was. De meeste katten dromen best veel. Dit kan helemaal geen kwaad. Lekker laten slapen dus 🙂

Slaapt mijn kat teveel?

Katten slapen veel, maar kan een kat ook té veel slapen? Als je kat gemiddeld 16 uur per dag slaapt en verder gezond lijkt, is er geen reden om je zorgen te maken. Merk je een drastische verandering op in zijn slaappatroon, dan is het een goed idee contact op te nemen met de dierenarts. Hij kan eventuele onderliggende medische problemen uitsluiten. Medische oorzaak uitgesloten? Kijk dan eens of de omgeving van je kat stimulerend genoeg is. Katten slapen namelijk niet alleen als ze moe zijn of als het weer slecht is. Ook als katten zich vervelen slapen ze meer. Heeft hij genoeg speelgoed, krijgt hij genoeg aandacht van mensen of andere dieren, heeft hij een plekje bij het raam om vogels te spotten? Een leuke omgeving zorgt voor een tevreden en wakkere kat. 

Naast een lekker slaapplekje, heeft jouw kleine tijger natuurlijk nog meer nodig. Lees hier wat de belangrijkste benodigdheden voor katten zijn.

Hoeveel slaapt jouw kat? En wat is zijn favoriete slaapplekje? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!

Gerelateerde artikelen