Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Hoe lang kan een kat zonder eten?

Hoe lang kan een kat zonder eten?

3 minuten leestijd

Katten zijn eigenzinnige eters. Soms eten ze hun voerbakje in één keer leeg, en soms trekken ze hun neusje ineens op bij een maaltje. Maar hoe lang kan een kat eigenlijk zonder eten, en wat moet je doen als hij te lang niet eet? Wij zochten het voor je uit.

Als een kat niet dagelijks eet, spreekt zijn lichaam automatisch zijn vetreserves aan. Doordat dit vet vervolgens in de lever wordt opgeslagen, stapelt het zich op in de lever. Dit noemen we ook wel ‘leververvetting’. Een gevolg hiervan is dat de lever minder goed functioneert. Het is dus belangrijk dat je kat elke dag eet.

Katten met overgewicht

Ook katten met overgewicht hebben dagelijks voer nodig. Hoe zwaarder de kat, hoe meer zijn lever te verduren heeft. Een zware kat heeft namelijk meer ruimte in de lever om vet in op te slaan. Een groter risico op leververvetting dus. Laat je te zware kat dus zeker niet vasten. Probeer op een andere manier de kat op het gewenste gewicht te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan meer beweging of ander voer. Op zoek naar verantwoord voer? Het BARF-principe draagt bij aan de schijf van vijf voor katten. In onze webshop vind je verschillende soorten gezonde voeding voor katten. Er zit vast iets tussen wat jouw spinnende vriendje lekker vindt!

Als je kat niet eet

Als je kat normaal gesproken zijn bakje voer altijd leeg eet, maar hij er ineens niet meer naar omkijkt, kan dat verschillende oorzaken hebben:

  • Stress: Ga eens na of er in huis onlangs iets is veranderd. Staat de voer-, water- of kattenbak op een andere plek? Is er een gezinslid of ander huisdier bijgekomen? Als je huisdieren de tijd geeft te wennen aan nieuwe bewoners, is de kans op stress minder groot.
  • Ziekte of pijn: Als je kat slecht eet, is het belangrijk dat je goed kijkt of hij symptomen als sloomheids, koorts, overmatig plassen of braken vertoont. Het kan namelijk zijn dat je kleine huisdier niet eet omdat hij ziek is of pijn heeft. Merk je de symptomen op? Neem dan contact op met de dierenarts.
  • Kieskeurig gedrag: katten kunnen zomaar eens hun neus optrekken als hun voerbakje niet goed schoon is goed of als ze wéér hetzelfde voorgeschoteld krijgen. Goed voer vinden dat katten ook lekker vinden kan best een uitdaging zijn. En als je het al gevonden hebt, kan het ook maar zo zijn dat de kat er na tijdje genoeg van heeft. Tijd voor een ander smaakje dus! 

Bel op tijd een dierenarts

Niet eten hoeft niet altijd een medische oorzaak te hebben. Wel kan het, ongeacht de oorzaak, medische problemen als gevolg hebben. Lukt het je niet zelf jouw kat weer te laten eten? Wacht dan niet langer dan twee dagen met het bellen van een dierenarts.

Van welk voer van DARF geniet jouw viervoeter het meest? Stuur een foto naar ons via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!

Gerelateerde artikelen