Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Hoe beloon je hond met complimenten?

Hoe beloon je hond met complimenten?

3 minuten leestijd

Hoe beloon je een hond? Of het nu om puppycursus gaat, om het opleiden van geleidehonden of om jachttraining; honden worden vaak getraind op basis van positief belonen. De beloning kan bestaan uit een lekkere snack of uit een compliment, een lief woord of een aai. Honden herhalen gedrag wat hen iets oplevert. Door vooral te belonen wat ze goed doen, leren we ze het juiste gedrag aan.

Honden begrijpen mensen

Er zijn mensen die denken dat honden niet begrijpen wat je tegen ze zegt. De meeste hondenbezitters en -liefhebbers weten gelukkig wel beter. Want onderzoek heeft uitgewezen dat onze viervoeters het wel degelijk snappen als we tegen ze praten. Daarnaast begrijpen ze het ook als ze een compliment krijgen. Als onze woorden en intonatie overeenkomen begrijpen honden dat ze beloond worden, of juist niet natuurlijk 😉 Een goed voorbeeld hiervan is het uitspreken van ‘goed zo, jongen!’. Als je dit op een lage toon zegt met een boze blik, dan zal je hond niet begrijpen dat hij eigenlijk een complimentje krijgt. Sterker nog, de kans is groot dat hij denkt dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Zeg je ‘Goed zo, jongen!’ op een blije manier, dan snapt de hond ook daadwerkelijk dat hij iets goeds gedaan heeft. Een schouderklopje bij je viervoeter heeft hierbij vaak net zoveel effect als bij mensen. Doen dus! 

Zo beloon jij jouw hond

Naast een schouderklopje zijn er nog andere manieren om je viervoeter te belonen voor zijn goede gedrag. De meeste bekende manier is waarschijnlijk het geven van wat lekkers. Een klein hondenkoekje omdat hij zo netjes zijn pootje gaf toen jij het vroeg. Of een lekkere Woefstock omdat hij zich keurig heeft gedragen toen jij de deur even uit was. Maar de mogelijkheden om complimentjes te geven of te belonen zijn eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld een bal gooien als beloning. Als je hond tijdens een wandeling naar je toekomt als je hem roept, en jij gooit vervolgens de bal een eind weg, dan ziet je hond dat als beloning. ‘Het baasje doet iets dat ik leuk vind als hij me roept. De volgende keer ga ik weer meteen naar het baasje.’ Het hoeft niet altijd iets ‘groots’ te zijn, een complimentje is soms ook voldoende als beloning. Een simpele aai over de bol of een enthousiaste ‘Goed gedaan!’ is soms meer dan voldoende en kan een viervoeter heel gelukkig maken.

Op de juiste manier belonen

Het geven van complimenten en beloningen is alleen succesvol als je hond het ook zo ervaart. Stel dat je viervoeter zich bedreigd voelt wanneer je aan zijn kop zit, dan is een aai over de bol natuurlijk niet handig als beloning. Ook te veel belonen kan een valkuil zijn. Als je je hond bij elke ‘lig’ of ‘af’ een koekje geeft is de kans groot dat hij gaat bedelen. Het zit er dik in dat hij dan steeds voor je gaat liggen, smachtend naar een koekje. En je wil natuurlijk niet dat hij steeds bij je gaat bedelend. Doseren is erg belangrijk, vooral als je etenswaar gebruikt als beloning. De truc is een juiste balans te vinden tussen het geven van beloningen en complimenten. En die laatste mag je ook gewoon ‘zomaar’ geven. 

Welke complimentjes deel jij uit aan je viervoeter? Laat het ons weten via Facebook of Instagram!

Gerelateerde artikelen