Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Zo doorstaan jij en jouw hond Blue Monday

Zo doorstaan jij en jouw hond Blue Monday

3 minuten leestijd

Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar is vandaag weer aangebroken. Het grauwe weer, de donkere dagen, goede voornemens die je niet waar weet te maken en je eerstvolgende vakantie lijkt nog mijlen ver weg. Oh ja, en dan is het ook nog eens de eerste werkdag van de week. Kortom, genoeg factoren om je even wat sipper te voelen deze dag. Jij als baasje weet misschien wel van deze dag af, maar jouw hond heeft hier natuurlijk nog nooit van gehoord.

Kan jouw hond ook last hebben van depressieve dagen?

Net zoals dat wij mensen last kunnen hebben van een winterdip of depressie, kunnen honden dit ook ervaren. Een winterdip of depressie kan bij mensen ontstaan door een verstoorde balans tussen de hormonen melatonine en serotonine. Wanneer wij als mensen tekort komen aan serotonine, kunnen er treurige of depressieve gevoelens ontstaan. Dit geldt ook voor het gedrag en de emoties van jouw hond.

Of honden dan ook echt last kunnen hebben van een winterdip of depressie is nog de vraag; hier is nog niet genoeg onderzoek voor gedaan. Maar ondertussen is wel duidelijk geworden dat honden ook last kunnen hebben van hormoonschommelingen en hierdoor dus ook weleens een mindere dag kunnen hebben.

Wat kan ik doen wanneer mijn hond een mindere dag heeft?

Heeft jouw hond last van een mindere dag? Dan kun je hem al eenvoudig helpen door hem meer aandacht te geven, zodat hij misschien weer opleeft. Natuurlijk is het aaien en knuffelen van je hond super fijn, maar soms heeft je hond wel iets meer nodig dan dat. Je zou het volgende kunnen doen om jouw hond nét wat meer aandacht te geven:

  • Maak samen met jouw viervoeter een leuke winterse wandeling door het bos of over het strand 🌳
  • Ga even spelen met jouw viervoeter. Gooi een balletje, verstop snoepjes door het huis en laat je hond ze zoeken of koop een nieuw speeltje voor hem 🎾
  • Trakteer jouw viervoeter op een lekkere snack. In onze webshop hebben wij heerlijke snacks voor jouw viervoeter 😉

Een tip tegen een Blue Monday dip

Het kwam net al even voorbij, maar het aaien en knuffelen van jouw hond heeft zowel voor jou als baasje als voor je hond zo zijn voordelen. Aaien en knuffelen met je hond zorgen er namelijk voor dat je het stofje oxytocine vrijmaakt in je lichaam. Het stofje oxytocine heeft een stressverlagend effect en zorgt voor een rustgevend en gelukkig gevoel. Oftewel, goed voor je mentale gezondheid. Wanneer jij je hond aait of knuffelt maakt je viervoeter weer het stofje serotonine vrij en hierdoor voelt hij zich ook weer vrolijker. Een win-win situatie dus 😄

Gerelateerde artikelen