Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Waarom geven katten kopjes?

Waarom geven katten kopjes?

2 minuten leestijd

Het voelt als een lief gebaar: katten die kopjes geven. Maar waarom doen ze het eigenlijk? We vertellen je er alles over! 

Geur afgeven

Met zijn hoofd kan je kat geuren afgeven. In het hoofd bevinden zich namelijk geurklieren. De voornaamste reden dat katten kopjes geven is omdat ze jou als het ware willen markeren met hun geur. Dit doen ze om verschillende redenen. 

Welkom thuis

Veel katten geven kopjes als je weer thuis bent. Als je op een andere plek bent geweest heb je waarschijnlijk nieuwe geurtjes meegenomen. Door kopjes te geven maskeert je kat deze geurtjes met zijn eigen geur. Hiermee laat je kat ook zien dat je ‘van’ hem bent. 

Territorium afbakenen

Katten geven niet alleen kopjes aan mensen, maar ook aan spullen… bijvoorbeeld hun krabpaal of de meubels in huis. Geurtjes die je kat achterlaat blijven natuurlijk niet voor altijd zitten, daarom doet hij het elke keer weer opnieuw. Zo voelt hij zich veilig in de eigen omgeving.

Aandacht 

Natuurlijk weet je kat inmiddels dat je hem waarschijnlijk gaat knuffelen als hij kopjes geeft. Hierdoor kan kopjes geven, net als miauwen, ook een vraag om aandacht zijn. De ‘aandacht’ kopjes voelen waarschijnlijk meer als stootjes in plaats van aaitjes. Maar natuurlijk vinden we het helemaal geen probleem om die zachte viervoeter even te aaien. 

Je kat belonen voor al zo’n lieve kopjes? In onze shop vind je heel veel lekkers voor je viervoeter. 

Kopjes geven is dus hartstikke normaal. Katten doen het om zich vertrouwd te voelen met de omgeving om hun heen. Geeft jouw kat veel kopjes?

Gerelateerde artikelen