Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - ‘Toen ik tegen een Barbet aanliep was ik meteen verkocht’

‘Toen ik tegen een Barbet aanliep was ik meteen verkocht’

5 minuten leestijd

Als kind wist ze al dat ze later hondenfokker wilde worden. Het duurde even voordat deze droom in haar leven paste, maar toen haar kinderen oud genoeg waren wachtte Brigitte niet langer. Ze maakte realiteit van haar lang gekoesterde droom. Naast fokker, is Brigitte ook hondentrimster, -trainer én fan van DARF!

De eerste Barbet

Brigitte heeft drie honden in huis. Alledrie Barbets, alledrie teefjes. ‘Voor 2006 had ik eigenlijk nog nooit van het ras gehoord. Toen ik tijdens een hondenshow met honderden honden tegen die ene Barbet aanliep was ik meteen verkocht. Ik ben me in het ras gaan verdiepen en niet veel later wist ik dat dit het ras was waar ik mee wilde gaan fokken. In 2007 kocht ik Toutes, mijn eerste Barbet.’

Wat de Barbet bijzonder maakt

Dat Brigitte de Barbet een heel bijzonder ras vindt, blijkt wel uit het feit dat ze inmiddels drie van deze Franse waterhonden in huis heeft. ‘Barbets zijn baasgericht, trouwe honden. Ze hebben een hele relaxte aard, maar zijn zeker niet lui of sloom te noemen. Ze hebben juist erg veel energie en zijn ontzettend leergierig. Mijn eigen honden heb ik zelf gefokt. Ze zijn geselecteerd op karakter. Ze begrijpen woorden, kunnen verbanden leggen, weten wat er speelt. Het zijn echt slimme honden! Niet voor niets heb ik er drie in huis en ook nog aardig wat in gastgezinnen.’

Barbets in gastgezinnen

Chablis, Tootsie, Gin zijn echte huisdieren van Brigitte. Daarnaast heeft ze nog een aantal honden bij gastgezinnen. ‘Uit elke combinatie probeer ik een pup bij een gastgezin te plaatsen. Het blijft tijdelijk mijn hond. Ik ga voor die hond op zoek naar een matchende reu. Elke combinatie tussen teef en reu wordt nauwkeurig gemaakt. En, ook al is de match nog zo goed, om genetische diversiteit te houden worden een teef en reu altijd maar één keer met elkaar gecombineerd. Als deze hond een nestje heeft gehad, neemt het gastgezin de moederhond over. Uit dit nestje plaats ik dan weer één pup bij een gastgezin.’

De verkoop

Het is voor Brigitte niet moeilijk aan kopers te komen voor de pups. Er is zelfs een wachtlijst. Toch steekt ze ook in de verkoop de nodige tijd en energie. ‘Ik verkoop mijn pups niet aan ‘de eerste de beste koper’. Ik plan voordat de pups geboren zijn al een ontmoeting. Als de pups er al zijn kunnen mensen namelijk geen goede overweging maken. Dan zijn ze verknocht aan de schattige puppies. Mijn pups gaan naar mensen die voor 100% weten waar ze aan beginnen. Het moet geen impulsieve koop zijn. Mensen moeten begrijpen hoeveel tijd en energie het kost en dat ook voor een hond overhebben. Daarnaast moeten ze echt voldoende met de hond de deur uit gaan. En of ze nou wel of geen tuin hebben, ze móeten de moeite willen nemen er dagelijks met de hond op uit te gaan.’

‘Na de geboorte van de pups komen kopers elke week langs, dan bouw ik echt een band met ze op. We hebben altijd een groepsapp met de kopers van de pups uit hetzelfde nest. Die behouden we ook als ze het nest verlaten hebben. Zo kunnen de nieuwe eigenaren nog eens wat vragen. En met elkaar en mij mooie foto’s delen.’

Het contact na de verkoop

Naast fokker is Brigitte ook hondentrimster en geeft ze hondentrainingen. Mogelijkheden genoeg dus om ‘haar’ pups nog terug te zien. ‘Ik bied de kopers altijd een puppycursus aan. Daarnaast geef ik ook trainingen voor volwassen barbets, waarbij ook een del jachttraining en behendigheidstraining in is opgenomen. Daar zie ik de honden ook nog wel eens terug. En er zijn ook mensen die de honden uit een nest van mij nog altijd door mij laten trimmen. Zo zie je ze toch opgroeien. Wat ik ook altijd doe is een terugkomdag organiseren. Afhankelijk van het seizoen komen we dan zo’n zes tot negen maanden na de geboorte met alle honden bij elkaar.’ Maar naast alle trainingen heeft Brigitte zelfs een boek geschreven. Het Barbetboek, voor de échte liefhebbers.

De keuze voor DARF

Niet alleen geeft Brigitte de kopers een puppycursus mee, maar ook een advies: blijf de honden DARF voeren. ‘Ik geef mijn volwassen honden al heel lang DARF versvlees en brokken. Mijn honden zijn nogal kieskeurig, dus goed én lekker voer vinden was altijd een uitdaging. Tot ik een keer wat proefpakketjes kocht van een vertegenwoordiger op een clubshow. Het bleek erg goed voer én mijn honden vonden het lekker. De pups geef ik vanaf de leeftijd van ongeveer vier weken oud brokken van DARF. Niet alleen krijgen ze er een mooie vacht van, ze krijgen hiermee ook de juiste voedingstoffen in de juiste verhouding binnen. Als een pup opgehaald wordt nemen de nieuwe baasjes ook meteen een grote zak DARF brokken mee. Mijn advies is dit vol te houden en later over te gaan op voer van DARF voor volwassen honden. Ik hoop dan ook dat ze dit advies ter harte nemen.’

Gerelateerde artikelen