Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Tips om jouw viervoeter warm te houden in de winter

Tips om jouw viervoeter warm te houden in de winter

3 minuten leestijd

Buiten wordt het steeds vroeger donker en steeds kouder. Oftewel: de winter komt eraan! Als je naar buiten gaat weet je natuurlijk dat je jezelf warm moet aankleden met een dikke winterjas, een muts en handschoenen. Maar hoe zit dat eigenlijk met je viervoeter? Kan je een hond uitlaten in de kou? Dat kan zeker! Al hangt dat wel af van een aantal factoren. Hoe dat precies zit vertellen we je in deze blog!

Temperatuur

De meeste honden kunnen zich prima aanpassen aan lagere temperaturen. Sommige honden krijgen in de winter bijvoorbeeld een dikkere vacht die dient als isolatie voor de kou. Maar ook het formaat van jouw viervoeter speelt mee bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Zo kunnen grotere rassen over het algemeen beter tegen de kou dan kleine rassen. Dit kan betekenen dat kleine honden bij een buitentemperatuur van 8 graden al verschijnselen van onderkoeling kunnen vertonen, terwijl deze grens bij grote honden bij zo’n 3 ͦ graden ligt. In sommige gevallen is het dus aan te raden jouw viervoeter een extra truitje of jasje aan te geven.

Blijf in beweging

Bij lage temperaturen kan jouw hond onderkoeld raken. Dit kan je gelukkig wel voorkomen door lekker veel in beweging te blijven met jouw hond. Laat hem achter een bal of frisbee aanrennen of maak een lekkere lange boswandeling. Op deze manier blijft zijn lichaamstemperatuur goed op peil. Ook niet onbelangrijk: laat jouw hond onder geen enkele omstandigheid alleen in de auto achter. Dit lijkt misschien een warmere plek dan buiten, maar niets is minder waar. In een stilstaande auto kan het net zo koud worden als buiten en jouw hond heeft hier minder bewegingsvrijheid om zijn lichaamstemperatuur hoog te houden.

Houd je hond droog

De vacht van de meeste honden is in staat de temperatuur van zijn lijf te reguleren. Maar in de regen of de sneeuw is het wel belangrijk om je hond erna goed af te drogen. Met name sneeuw kan ophopen in de vacht en irritatie veroorzaken. Daarnaast mag je een natte hond nooit mee naar buiten nemen. Een natte vacht isoleert namelijk niet goed en dit kan, in combinatie met kou van buiten, ook resulteren in onderkoeling. Heeft jouw hond een bad of douche nodig? Doe dit dus dan ook binnen.

Meer voeding

Om warm te blijven, verbruiken honden in de winter meer calorieën dan bijvoorbeeld in de zomer. Houd je hetzelfde wandelritme aan als in de zomer? Geef hem dan iets meer voer dan je normaal doet. Door hem iets meer eten te geven is jouw hond in staat zijn lichaamstemperatuur stabiel te houden. Kies bijvoorbeeld voor DARF KVV. Deze 100% complete mix biedt alle bouwstoffen die jouw hond nodig heeft om gezond en boordevol energie de dag door te komen. Houd er wel rekening mee dat, als je hond in de winter juist minder beweegt dan in de zomer, hij niet te dik wordt. 

Gerelateerde artikelen