Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Tekenbeten bij je hond

Tekenbeten bij je hond

4 minuten leestijd

Tekenbeten bij je hond zijn vervelend en gevaarlijk. Net als bij mensen kan je viervoeter namelijk gevaarlijke aandoeningen oplopen zoals de ziekte van Lyme. Tegen dit soort situaties wil je jouw hond natuurlijk beschermen. Daarom geven we je een aantal tips waar je goed op moet letten.

Controleer je hond op tekenbeten

Het is superbelangrijk dat je jouw hond na iedere wandeling goed controleert op tekenbeten. Zo kan je gelijk handelen als je viervoeter gebeten is en voorkom je dus vervelende aandoeningen. Je kunt een teek herkennen aan een heel klein, zwart stipje. Maar als hij al langer op jouw viervoeter zit is het een soort bolletje die helemaal is opgezwollen door al het bloed dat hij heeft opgezogen. Voor het controleren is het verstandig om dit stap voor stap te doen. Dus bijvoorbeeld eerste de poten, dan het hoofd, de buik enzovoort. Op deze manier weet je zeker dat je geen plekjes overslaat. Ook is het aan te raden om het gedeelte wat jouw hond het minst prettig vind als laatste te controleren. Dan is het daarna écht klaar en kan hij weer lekker gaan spelen of een lekkere DARF snack eten!

Gebruik een speciale tekentang

Heb je een teek bij jouw hond gevonden? Gebruik dan altijd een tekentang als je deze gaat verwijderen. Zodra je de teek beet hebt kun je deze er voorzichtig uittrekken. Zo komen ook de monddelen van de teek los. Wanneer deze blijven zitten kan dit namelijk nog steeds voor vervelende ontstekingen of ziektes zorgen. Gebruik daarnaast ook geen alcohol of soortgelijke middelen bij het verwijderen van een teek. De teek kan dan gaan overgeven wat ervoor zorgt dat jouw viervoeter nog steeds ziektes kan oplopen. 

Let op: verwijder teken altijd binnen 24 uur! Dan is de kans het kleinst dat ze al ziektes hebben overgedragen. In die 24 uur is de teek erg klein, maar zodra de teek wat bloed heeft opgezogen van jouw viervoeter zal je hem ongetwijfeld opmerken. Dan is de teek helemaal opgezwollen door al het bloed.

Tekenpreventie

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook voor tekenbeten. Er zijn namelijk heel veel producten op de markt die helpen tekenbeten te voorkomen. Denk aan speciale halsbanden of een pipet. Het is wel verstandig om je over deze middelen goed te laten adviseren bij een dierenspeciaalzaak of de dierenarts. Zo weet je zeker dat je producten gebruikt die alleen het beste voorhebben met jouw viervoeter. Deze producten geven natuurlijk nooit een volledige garantie op een teekloze hond. Daarom blijft het controleren superbelangrijk.

Let goed op ziekteverschijnselen

Natuurlijk let je altijd goed op de gezondheid van je viervoeter, maar als je net een teek hebt verwijderd of je loopt veel in de bossen is het goed om extra alert te zijn. Dus is je hond nog energiek, eet hij zijn eten goed op en is hij nog steeds enthousiast als jullie op pad gaan? Zolang je viervoeter dit nog allemaal doet zal het hoogstwaarschijnlijk wel goed zitten. Mocht je toch verandering merken, dan is het aan te raden om een extra controle te doen of een bezoekje aan de dierenarts te plannen.

Let op: nu het klimaat in Nederland een stuk warmer wordt zijn teken bijna het hele jaar door te vinden. Controleer daarom ook jouw hond als het weer bijvoorbeeld in november als het nog boven de 7 graden is. Met deze temperatuur zijn teken namelijk nog steeds actief. 

Houd de tekenradar in de gaten

Er is een speciale tekenradar opgericht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, De Natuurkalender en de Universiteit van Wageningen. Handig om deze altijd even in de gaten te houden, voor jezelf en je viervoeter. Op deze radar kan je zien waar tekenbeten gemeld zijn en kan jij tekenbeten ook melden. Zijn er veel meldingen voor een bepaald gebied? Probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden. De radar is wel voornamelijk bedoeld voor mensen, maar bij plekken met veel meldingen weet je dus ook dat jouw viervoeter ook een grote kans heeft op een tekenbeet 😉

Heb jij goede tips hoe je jouw hond op een handige manier kan controleren? Laat het ons dan weten via Facebook of Instagram. En tot slot: vergeet nooit jezelf ook te controleren op teken!

Gerelateerde artikelen