Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Schijnzwangerschap bij honden

Schijnzwangerschap bij honden

3 minuten leestijd

Het ene teefje heeft er meer last van dan de ander: schijnzwangerschap. Moet je er iets tegen doen of juist niet? En waarom worden teefjes eigenlijk schijnzwanger? Na het lezen van deze blog weet jij alles over schijnzwangerschap bij honden. 

Waarom zijn honden schijnzwanger?

Moeder natuur heeft de schijnzwangerschap bij honden eigenlijk ‘bedacht’ voor wolven. In een wolvenroedel krijgt alleen de ranghoogste teef nestjes. De rest van de wolvinnen blijft onbevrucht. Om ervoor te zorgen dat de roedel blijft voortbestaan is het van groot belang dat deze pups niets overkomt én dat de ranghoogste teef snel weer de roedel kan leiden. Doordat de andere teven in de roedel op datzelfde moment schijnzwanger zijn, kunnen zij voor de pups zorgen. Het is niet onbekend dat onze lieve viervoeters familie zijn van de wolf. Niet gek dus dat ook zij schijnzwanger kunnen worden.

Wat zijn de symptomen van een schijnzwangere hond?

Schijnzwangerschap heeft verschillende symptomen. Zo kunnen de melkklieren gezwollen zijn door melkproductie. Veel teefjes verzamelen speelgoed, schoenen en kleedjes om hier een nestje van te maken. Ook het gedrag van je viervoeter kan veranderen. Sommige teefjes worden agressief, andere worden heel aanhankelijk, sloom of hebben minder eetlust. Vrijwel iedere teef wordt schijnzwanger, maar niet alle honden vertonen symptomen. Als baasje merk je daarom vaak niet eens dat je hond schijnzwanger is.

Wat kun je doen als je hond schijnzwanger is?

Heeft jouw hond vervelende symptomen tijdens de schijndracht? Vaak is het voldoende haar af te leiden door veel met haar te wandelen en te spelen. Als dat niet werkt kun je ook overwegen haar medicijnen te geven die ervoor zorgt dat de schijnzwangerschap zorgt afremt. Deze medicatie is te krijgen bij de dierenarts. Tenslotte kun je je teef ook nog laten steriliseren. Gesteriliseerde honden worden niet meer schijnzwanger. Het is misschien niet een oplossing waar elk baasje voor zou kiezen, maar in sommige gevallen is het de overweging zeker waard. Teefjes die vaak schijnzwanger zijn, lopen een groter risico op het vormen melkkliertumoren, en het ontstaan van diabetes is groter. Dat je viervoeter ziek wordt, is natuurlijk het laatste wat je wil.

Wat kun je beter niet doen bij een schijnzwangere hond?

  • Schijnzwangere honden zijn geneigd om op een overdreven manier bij hun baasjes te zeuren. Schenk hier zo min mogelijk aandacht aan. 
  • Lief bedoeld maar zeker niet doen: over haar buikje aaien of haar tepels insmeren met verkoelende zalf. Hiermee stimuleer je de melkproductie. 
  • Haal haar verzamelde spulletjes niet uit haar mand. De kans is groot dat ze hier erg onrustig van wordt

Hoe lang duurt schijndracht bij een hond?

Schijndracht ontstaat zes tot twaalf weken na de start van de loopsheid en duurt tien tot dertig dagen. Schijnzwangerschap gaat vanzelf over. Als de hond eenmaal schijnzwanger is geweest, komt dat meestal na elke loopsheid weer terug.

Kwispelt jouw hond zich door de schijnzwangerschap heen? En is ze dan een echte verzamelaar? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!

Bij twijfel over de gezondheid van je viervoeter, adviseren wij altijd contact op te nemen met de dierenarts.

Gerelateerde artikelen