Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - ‘Je kan niks verbergen voor honden’

‘Je kan niks verbergen voor honden’

4 minuten leestijd

In Utrecht woont Nanda samen met haar vriend Timo en honden Dante en Dembé. Van beide honden komen hun voorouders uit het zonnige Afrika. Dante is een Basenji en Dembé een Rhodesian Ridgeback. Ze hebben allebei een eigen wil en dat is in het dagelijks leven goed te merken. ‘Het zijn vrolijke honden met een duidelijke mening. Regent het buiten? Dat is een echte no go. Maar de twee zijn ook erg zelfstandig en kunnen zelf goed keuzes maken.’ Voeg hier oplossingsgericht aan toe en je beschrijft het prachtige karakter van deze Afrikaanse rashonden.

Geen leven zonder honden

Vanuit huis uit is Nanda al honden gewend. Een leven zonder honden was echt onmogelijk want zij en honden is een plus een is twee. Dat hoort gewoon zo. ‘Timo en ik zijn ook echte buitenmensen. Toen we eenmaal een huis hadden gekocht was ik er over uit dat er een hond moest komen.’ Dit allemaal in combinatie met haar werk op een hondenopvang en hondenschool was de komst van een hond vrijwel logisch. 

Een extra vriend voor Dembé

‘Dembé is al vanaf pup bij ons. We zijn met haar naar puppycursus geweest maar dit vond ze maar niks aan. Na de cursus zijn we dan ook maar gestopt en hebben we de trainingen thuis voortgezet. Voornamelijk in gehoorzaamheid en verschillende hulptrucjes. Buiten dit is Dembé echt een couch potato. Chillen op de bank en slapen vind ze heerlijk. Verder is ze ontzettend vriendelijk en zachtaardig.’ Sinds een jaar is nu ook Dante onderdeel van het gezin. Inmiddels zijn Nanda en Timo de zesde eigenaar van deze driejarige Basenji, maar nu zit Dante eindelijk op zijn plek. ‘Dante heeft echt al een rugzakje. Hij is nu een jaar bij ons en het gaat heel goed. In het begin was het wel lastig. We hebben het eerste half jaar niks van hem gevraagd. Zo krijg hij eerst even tijd om echt hond te zijn. Dembé hebben we toen een beetje ingezet als goed voorbeeld. Zo wist Dante wat er van hem verwacht wordt in dit gezin. Na een maand heb ik hem ook al gelijk omgezet naar ander voer, dan kon hij hier ook gelijk aan wennen en bleef alles zo normaal mogelijk. Ook is hij gelijk meegegaan naar mijn werk in de opvang. Hij was gelijk erg sociaal met de honden, maar vond mensen wel lastiger. Dit gaat nu steeds beter.’ Dante is nu echt een vrolijke hond, en echt de clown en het zonnetje in huis. Wel moeten zijn grenzen worden gerespecteerd. 

DARF

Honden weten écht alles

Het mooie van honden, en dan vooral Dembé zit volgens Nanda vooral in dat ze niet naar uiterlijk kijkt, maar gelijk doorgaat naar de kern. Ook al zeg je dat je een goede dag hebt, mocht het niet zo zijn prikt je hond daar gelijk doorheen. Ze slepen je door rottige tijden en zijn vrolijk als jij dat ook bent, ze zien altijd wat er werkelijk speelt. Je kan niks voor ze verborgen houden.

Tip van Nanda

Als tip geeft Nanda graag het volgende mee aan alle hondeneigenaren: ‘Draai de rollen eens om en kijk waar je uitkomt. Vaak is het zo dat de hond moet doen wat wij willen en wat we zeggen. Maar door je hond te leren lezen en daarop te anticiperen kunnen er mooie situaties ontstaan. Zo heeft Dembé zelf een keer de weg gekozen die we gingen wandelen. Uiteindelijk is zij haar neus gevolgd en zijn we bij een viskraam uitgekomen. We hebben toen een visje gegeten en uiteraard heeft Dembé ook wat lekkers gehad 😉 ’

Biologisch voer

‘Ik ben een voorstander van je hond voeren wat voor hem of haar het goed doet. Onze hond Dembé voelt zich hierdoor dus goed. Voorheen voerde ik haar brokken die ik bij de fokker had meegekregen, maar Dembé was continu ziek. Koud, slap en een slechte vacht.’ Dé reden voor Nanda om zich te gaan verdiepen in voer. Al snel kwam ze erachter dat er allemaal onnodige toevoegingen zitten. Na een tip van een collega kwam ze bij DARF uit. ‘In het voer van DARF zitten geen chemische toevoegingen en het is biologisch, iets wat ik persoonlijk erg belangrijk vind. Ik ben het gaan proberen en Dembé begon binnen no-time weer te groeien, haar vacht werd mooi en haar ontlasting werd veel beter. Daarnaast is de constante kwaliteit van het vlees bij DARF ontzettend fijn.’

Gerelateerde artikelen