Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Honden en warm weer: hier moet je rekening mee houden

Honden en warm weer: hier moet je rekening mee houden

3 minuten leestijd

Heerlijk, het warme weer is in aantocht. Daar genieten we natuurlijk allemaal van. Voor je viervoeter zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als het warm weer is. Voor honden en warm weer geldt: Hier moet je rekening mee houden:  

Blijf zoveel mogelijk uit de zon

Het meest verstandige is je hond niet in de zon laten tussen 10:00 en 16:00 uur. Maar eerlijk is eerlijk: soms ontkom je er niet aan. Moet je er toch even uit met de hond? Let dan goed op waar je loopt. Heet asfalt kan de voetkussentjes van je viervoeter beschadigen. Lekker over het gras wandelen dus 🙂 

Zorg voor voldoende verkoeling

Zorg thuis dat je hond altijd in de schaduw kan liggen, of binnen als het daar koeler is dan buiten. Lekker in de koele garage of onder een parasol of tarp in de tuin. Is jouw viervoeter een echte zonaanbidder? Let erop dat hij niet te lang in de zon ligt, ook al lijkt hij hier nog zo van te genieten. Zorg altijd voor voldoende drinkwater, zeker met warme temperaturen is het belangrijk dat je hond altijd zijn dorst kan lessen.   

honden met warm weer

Pas op voor blauwalg en botulism

Lekker even zwemmen met je hond? Heerlijk verkoelend! Maar let op: Met name in warmere perioden is het belangrijk dat je voor je hond een zwemplek kiest waar het water ‘beweegt’. In stilstaand water is namelijk een grote kans op bacteriën. Staat er een geel bord met ‘blauwalg in het water? Blijf dan uit het water. Hou bij bewegend water natuurlijk wel de (onder)stroming in de gaten.

Zo herken je oververhitting

Raakt je hond, ondanks al je goede zorgen, toch oververhit, dan is het belangrijk dat je dit herkent. Het kan namelijk levensbedreigend zijn. Symptomen van oververhitting zijn: 

  • Hijgen
  • Meer dan gewoonlijk kwijlen
  • Verslapping
  • Overgeven
  • Diarree
  • Angst 

Merk je dat je hond oververhit raakt of is? Koel hem dan zoveel mogelijk met bijvoorbeeld natte handdoeken en neem meteen contact op met een dierenarts.

Verbranding door de zon

Net als mensen, kunnen ook dieren verbranden in de zon. Ook bij onze honden kunnen eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden ontstaan. Smeer, om verbranding te voorkomen, je viervoeter in met zonnebrandcrème geschikt voor honden. Denk vooral aan de oorranden, neus, lippen, liezen en buik. Smeer het liefst meerdere keren per dag en nog een keer extra nadat de hond gezwommen heeft.

Beperk lichamelijke inspanning

Is het warmer dan 20 graden? Laat je hond dan lekker rustig aan doen. Net als de meeste mensen, stellen ook veel viervoeters dat op prijs. Even niet naast de fiets rennen of ballen of stokken apporteren.Wil je toch dat je hond zijn overtollige energie kwijt raakt? Laat hem dan in de avond of ‘s morgens vroeg lekker de wildebras uithangen.  

Is jouw hond een echte zonaanbidder of zoekt hij liever de schaduw op? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!

Gerelateerde artikelen