Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Hoeveel slaap heeft je hond nodig?

Hoeveel slaap heeft je hond nodig?

3 minuten leestijd

Het is voor veel baasjes bijna jaloersmakend: de hond die eindeloos en tevreden in zijn mand ligt. Maar hoeveel slaap heeft je hond nodig? En wanneer moet je je zorgen maken? Dit en meer zochten we voor je uit.

Hoeveel slaapt een hond?

Honden slapen meer dan mensen. Ze slapen gemiddeld zo’n twaalf tot veertien uur per dag. Ja hoor, je leest het goed: de meeste honden slapen meer dan de helft van de tijd. Dit doen ze niet aan één stuk achter elkaar, ze verdelen hun slaapjes over de dag. 

Slapen pups en volwassen honden evenveel?

Puppies en de oudjes onder de honden slapen meer dan een volwassen hond. Het schattige lijfje van je pup is heel druk bezig met groeien. En dat groeien kost de nodige energie. Logisch dat jonge hondjes veel slaap nodig hebben. Een pup kan tot wel twintig uur per dag heerlijk liggen te tukken. Ook de senioren onder de viervoeters slapen veel. Net als mensen moeten ook oudere honden wat vaker hun batterijtje weer even opladen om er weer tegenaan te kunnen.

Hoeveel slaap heeft je hond nodig

Slapen alle rassen evenveel?

Daar kunnen we heel kort over zijn: nee. Grote honden dragen meer gewicht met zich mee waardoor ze sneller moe worden. Hierdoor hebben ze over het algemeen meer slaap nodig dan kleine honden. Daarnaast zijn er ook bepaalde rassen die gewoon wat luier zijn dan. Niks mis mee natuurlijk, niet elke hond hoeft een werker te zijn 😉 

Heeft een hond verschillende slaapfases?

Je ziet je hond vast wel eens in zijn slaap met mijn zijn poten bewegen. Of je hoort hem zachtjes blaffen. Hij zit dat in zijn REM-slaap. Dat is de droomfase van de slaap. Net als mensen hebben ook viervoeters de neiging om in deze fase geluidjes te maken of benen en oogleden te bewegen. Zo’n 10% van hun slaap zijn honden in de REM-fase. De overige 90% bestaat uit een lichte slaap – fase één en twee – en de diepe slaap – fase drie en vier. Met de REM-slaap erbij heeft een hond dus vijf slaapfases.

Slaapt mijn hond te veel?

Als een hond gemiddeld de helft van de dag slaapt, zou je denken dat het bijna onmogelijk is om te veel te slapen. Over het algemeen kan veel slapen geen kwaad. Maar slaapt je viervoeter ineens veel meer dan anders of gaat het gepaard met gedragsveranderingen, laat dan voor alle zekerheid de dierenarts even checken of hij niks mankeert.

Hoeveel slaapt jouw hond? En wat is zijn favoriete slaapplekje? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!

Gerelateerde artikelen