Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Hoe ga je om met een krolse kat?

Hoe ga je om met een krolse kat?

3 minuten leestijd

Je kat die veel aanhankelijker is dan anders, of juist erg vervelend. Hard miauwt onder het slaapkamerraam om de katers uit de buurt te lokken. Je herkent het vast. Maar hoe ga je om met een krolse kat? En hoe houd je het voor jou en kat zo aangenaam mogelijk?

Wat betekent het als een kat krols is?

Als je kat krols is zit ze in haar vruchtbare periode. Ze is dan op zoek naar een kater om mee te paren. Dit wordt haar niet moeilijk gemaakt, want haar urine bevat hormonen en feromonen als ze krols is, en daar komen de mannetjes maar wat graag op af! 

Wanneer is een kat krols?

Krolsheid begint als je kat ongeveer een half jaar oud is komt het meest voor in het voor- en najaar. De duur varieert tussen een paar dagen tot een paar weken, met een gemiddelde van zeven dagen.   

Waaraan herken je een krolse kat?

Krolsheid herken je aan het gedrag van je kat. Ze kan aanhankelijker zijn, maar ook veel miauwen, ‘zeuren’ en onrustig gedrag vertonen. Ze loopt veel rond met haar kopje en staart omhoog en ze laat zichzelf geregeld vallen om al rollend een showtje op de vloer weg te geven. 

Kun je voorkomen dat een kat krols wordt?

Om te voorkomen dat je kat krols wordt kun je kiezen voor een blijvende of tijdelijke oplossing:

Steriliseren
De remedie tegen krolsheid is je kat laten steriliseren. De sterilisatie van een poes gebeurt onder algehele narcose. De eierstokken, en als het nodig is, ook de baarmoeder, worden dan verwijderd.
Poezenpil
Er bestaan voor katten tabletten die de krolsheid onderdrukken. Een groot nadeel van deze ‘poezenpil’ is dat het tot gezondheidsklachten kan leiden. Hierbij moet je denken aan tumoren in de melkklieren en baarmoederontsteking.
Hormoonimplantaten
Je kunt bij je kat ook hormoonimplantaten laten toe laten dienen. Deze implantaten worden met een naald onder de huid toegediend. Een nadeel hiervan is dat niet te voorspellen is hoe lang de duur van de werking is. Is je kat lang krols, dan kan het dus maar zo zijn dat ze alsnog haar krolsheid terugkrijgt na een implantaat.

Wat moet je doen als een kat krols is?

Je wilt niet voorkomen dat je kat krols wordt – bijvoorbeeld omdat je ooit nog kittens wilt – maar je hebt last van haar als ze krols is. En misschien zit je spinnende viervoeter haarzelf ook wel in de weg -katten kunnen gefrustreerd raken als ze krols zijn maar niet gedekt worden – Wat kun je dan het beste doen?  

Binnenhouden
Een krolse kat wordt nog onrustiger als er katers in de buurt zijn. Om haar rustig te houden, maar ook om te voorkomen dat ze zwanger wordt, kun je haar het beste weghouden bij alle katers. Heb je een buitenkat? Houd haar dan tijdens haar krolse periode binnen.
Kalmeren
Een krolse kat heeft meer rust in een ‘opgeruimd huis ‘. Zo vindt ze het fijn als ze een schoon, warm slaapplekje heeft, haar kattenbak schoon is en haar water- en voerbakje gevuld zijn.
Laten dekken
Wil je graag een nestje? Dan kan je in de krolse periode je beestje laten dekken. Als het is gelukt, is ze ook van haar krolsheid af 😉 

Een zwangere kat geef je het beste een optimaal kattenmenu van DARF. Zo krijgt de mommy to be alle voedingsstoffen binnen ze nodig heeft. 

Gerelateerde artikelen