Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - ‘Het zijn grote honden met een piepklein hartje’

‘Het zijn grote honden met een piepklein hartje’

3 minuten leestijd

Het zijn de grootste honden ter wereld en ook één van de meest lieve honden. Althans, dat vinden Jet en Cor Ros. Samen fokken ze al tien jaar Ierse Wolfshonden. ‘Ieren zijn echte gezinshonden. Niet voor niets staan ze bekend als ‘vriendelijke reuzen’.’

Ruim 90 centimeter groot en 70 kilogram; dat kan een Ierse Wolfshond worden. Geen schoothondje dus en ook geen hond die makkelijk in je auto past. Of in je kennel, woonkamer of achtertuin van je rijtjeshuis. Een hond van dit formaat heeft ruimte nodig. En dat is ook voor Jet een tijd lang een probleem. ‘Veertig jaar geleden werd ik verliefd op de Ierse wolfshond. En mijn hart is nooit meer gebroken. Toch was er niet altijd ruimte voor de hond. Pas vijftien jaar geleden kon ik eindelijk een Ier in huis nemen. Daarvoor had ik Schotse collies en golden retrievers.’

Totaal andere hond

En daardoor ontdekte Jet al snel dat Ieren totaal andere honden zijn dan ‘normale honden’. ‘Het zijn grote honden met een piepklein hartje. Lief en ontzettend makkelijk. Tuurlijk, je moet goed nadenken waar je sommige dingen neerlegt of zet. Een hond van dit formaat kan namelijk overal bij. Zo had ik eens de hondenbotten van de honden afgepakt en hoog op een kastje gelegd. Eén van mijn honden, Higgings, was het er niet mee eens en ging rechtop tegen de kast staan. Zo was hij lang genoeg om de botten er af te tikken. Ruim twee meter lang. Ik wilde hem terugroepen, maar vond het eigenlijk te grappig en heb maar snel een foto gemaakt.’

Al gegeten

‘Veel mensen vinden onze honden griezelig. Regelmatig grap ik dan dat ‘ze al gegeten hebben’. Fantastisch als je dan die blikken ziet! Maar echt, ze doen geen vlieg kwaad. Er moet veel gebeuren om ze kwaad te krijgen. Agressief heb ik ze in ieder geval nog nooit gezien. Zelfs niet toen ik eens tijdens een lange wandeling bij de keel werd gegrepen door een boze man. Hij zei dat ik mijn ‘klote beesten’ aan de lijn moest houden. Op dat moment liep ik met vijf Ieren. Ze gingen recht naast mij staan en begonnen te grommen. Ondanks dat ik die man op dat moment van alles wenste, was ik blij dat mijn honden niet aanvielen. Dan was het goed mis geweest… echt waar.’

Groeispurt

Ondanks dat het hele makkelijke honden zijn in de omgang, hebben ze wel veel aandacht nodig. Vooral in hun beginjaren. ‘Ieren groeien gigantisch snel. Onze pups groeien in een jaar wel 80 centimeter en op goed voer, zoals vlees van DARF, gaat dat helemaal snel. Maar gelukkig niet zo snel als op brokken. Omdat ze zo snel groeien, moet je extra goed op ze letten. Vanaf de geboorte al: dat ze niet vertrapt worden door de moeder en daarna dat ze niet teveel bewegen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar teveel beweging kan voor een Ierse wolfshond pup drastische vergroeiing en groeipijnen veroorzaken. Daarom mogen mijn Ierse pups tot 6 maanden maar 30 minuten aaneengesloten wandelen in één wandeling. Zo weet ik zeker dat ze goed en zonder pijn volwassen worden.

Het voeren van vers vlees heeft daarmee goed geholpen. Dat krijgen ze al vanaf week drie. Sommigen zeggen dat Ieren altijd wel een kwaaltje hebben en op vroege leeftijd al overlijden. Ik heb er één van negen en die is nog kerngezond. Ook de vacht gaat er mooi van glimmen. En daarnaast smikkelen ze er giga van. Vijf en een halve kilogram gaat er per dag doorheen… met gemak.. Dat heb je met een roedel wolven haha.’

Gerelateerde artikelen