Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Een gezond hondengebit: hier moet je op letten

Een gezond hondengebit: hier moet je op letten

3 minuten leestijd

Takken, botten, ballen en oude fietsbanden; het gebit van je hond heeft best wat te verduren. En daarom verdient het je aandacht. Want als hondenbaas vind je een gezond hondengebit natuurlijk belangrijk. Gelukkig kun je daar zelf al veel aan doen.

Gebitsklachten zijn één van de meest voorkomende klachten bij honden. Vooral tandplak is een groot probleem. Dat is niet alleen voor je hond vervelend, maar ook voor jou als baas. Want tandplak brengt veel zorgen met zich mee. Daarom is het beter om dit direct te voorkomen.

3 basistips voor een gezond hondengebit:

1. Geef je hond voeding met zo min mogelijk zetmeel

Zetmeel in voer vergroot de kans op aanslag op de tanden van je hond. Deze koolhydraat zit voornamelijk in brokken. Hondeneigenaren die hun hond brokken voeren, vergroten dus de kans dat hun trouwe viervoeter last krijgt van tandsteen en -plak. In rauw vers vlees zit dit zetmeel niet, waardoor de kans op aanslag veel kleiner is.

2. Geef nooit harde botten

Botten zijn erg goed voor je hond. Want hij of zij wordt er niet alleen heel erg gelukkig van (door het afscheiden van het geluksstofje endorfine), maar kauwen reinigt ook nog eens het gebit. Pas wel op dat de botten niet te hard zijn. Geef daarom altijd rauwe botten en geen gekookte.

Vuistregel voor een gezond hondengebit
Als je het bot kan doorknippen met een heggenschaar, dan is het perfect voor je hond. Lukt dat niet? Dan is het te hard. Het risico is namelijk dat je hond zijn tanden stuk bijt op het bot. Dat gebeurt niet als je kiest voor een zachtere kauwsnack, zoals onze woefstock van 100% koffieboomhout.

3. Controleer het gebit één keer per week

Het is belangrijk dat je zelf ook goed naar het gebit van je hond kijkt. Bijvoorbeeld één keer per week. Zie je ergens geel-bruine aanslag op het oppervlak van de tanden en kiezen of rood tandvlees dat bloedt bij aanraking? Of komt er een vieze lucht uit zijn of haar bek? Onderneem dan meteen actie door met een tandsteenkrabber (scaler) de tandplak te verwijderen.

Hoe doe je dat?
Zoek een plek op in het huis waar je hond niet afgeleid kan worden. Til de lip voorzichtig op en neem de krabber tussen duim en wijsvinger. Krab tand voor tand schoon en krab altijd van het tandvlees af. Praat tegelijkertijd met een rustige, lage stem tegen je hond en beloon met aaien als hij of zij het goed doet.

Je hond voer geven dat het gebit niet schaadt? Ontdek ons biologisch rauw versvoer in de webshop.

Gerelateerde artikelen