Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Waarom kauwen honden?

Waarom kauwen honden?

3 minuten leestijd

Honden hebben de natuurlijke behoefte om lekker te kauwen. En dat doen ze dan ook graag. Van vleesbot (prima!) tot slipper (iets minder leuk); de meeste honden kauwen er flink op los. Maar waarom doet een hond dit eigenlijk? Waar is al dat kauwen goed voor?

Kauwen is goed

Kauwen bij honden is normaal gedrag. En het is ook erg goed voor ze! Voor honden is kauwen dé manier om hun gebit te reinigen. Een schoon gebit is erg belangrijk: het voorkomt (tandvlees)ontstekingen en het houdt je hond gezond. Maar daarnaast heeft kauwen voor honden nog een groot voordeel: kauwen helpt een hond ontspannen. Door te kauwen maakt een hond hormonen aan die hem helpen relaxen. Ervaart een hond stress of is hij onrustig? Kauwen helpt hem om rustig(er) te worden.

Kauwen-hond-tak

Pups die kauwen

Baby’s ontdekken de wereld met hun mond. Ze stoppen het liefste alles in hun mondje. En krijgen baby’s tanden of kiezen? Dan kauwen en bijten ze graag op een bijtring. Voor pups geldt eigenlijk precies hetzelfde: ook zij ontdekken de wereld met hun bek. En wanneer pups hun tanden gaan wisselen, hebben ze sterk de behoefte om te kauwen. Zo gaan ze het vervelende gevoel van doorkomende tanden tegen. Dit kauwen helpt ook de tanden ontwikkelen, zodat ze later sterke grote honden tanden hebben.

Kauwen om te spelen

Kauwen is niet alleen nuttig, je hond kan ook kauwen om te spelen. Dat kan bijvoorbeeld op een kauwspeeltje of snack. Het geeft honden wat te doen en het helpt tegen verveling. Heeft je hond een goed kauwspeeltje? Dat maakt de kans kleiner dat hij jouw spullen kapot kauwt.
Maar welk kauwspeeltje is het meest geschikt voor welke hond? Hier is geen eenduidig antwoord op. Sommige honden zijn bijvoorbeeld echte ‘slopers’; zij kauwen speeltjes snel kapot. Helaas bestaat er geen onsloopbaar kauwspeeltje. Door goed te kijken naar de behoefte van je hond – alleen kauwen of echt spelen – kun je een geschikt kauwspeeltje uitzoeken. En ja, soms betekent dit dat je het kauwspeeltje al veel te snel weer moet vervangen.

Kauwsnacks

Je kunt je hond ook uitdagen om te kauwen met kauwsnacks voor honden. Er zijn veel verschillende soorten hondensnacks: van been tot oor, in allerlei verschillende smaken en bereidingen. Voor grote- en kleine honden. Naast dat kauwsnacks gezond zijn voor je hond, zijn ze ook hartstikke lekker!

Op zoek naar de lekkerste biologische hondensnacks voor jouw hond? DARF PETT snacks heeft een groot assortiment. Van stevige snacks voor bijtgrage honden, tot zachtere snacks voor honden die minder deze behoefte hebben. Vind hier de hondensnack bij jouw viervoeter past!

Gerelateerde artikelen