Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Waarom drinkt mijn kat zoveel?

Waarom drinkt mijn kat zoveel?

3 minuten leestijd

Gemiddeld drinken katten dagelijks 50 ml water per kilo lichaamsgewicht. De kans is klein dat je dat elke dag meet, en dat is logisch. Toch is het aan te raden af en toe het drink- en plasgedrag van je kat in de gaten te houden. Te veel drinken kan namelijk betekenen dat jouw kat ziek is. We zetten de oorzaken van te veel drinken voor je op een rijtje. 

Temperatuur

Als het warm is drinken we meer. Huisdieren ook. Dus is het hartje zomer of heb je in de winter voor jou en je binnenkat de verwarming lekker hoog staan, zorg dan dat je kat altijd voldoende vers water heeft. Dit geldt ook voor hele actieve katten. Een kat die veel in beweging is drinkt over het algemeen meer dan een kat die de hele dag heerlijk ligt te tukken op een luie stoel.

Nierproblemen

Nierproblemen kunnen geleidelijk aan maar ook heel plots opduiken en hebben vaak ernstige gevolgen. Door beschadigd nierweefsel krijgt je kat geconcentreerde urine en dus meer vochtverlies. Door dit verlies van vocht gaat je kat meer drinken en vervolgens meer plassen.

Waarom drinkt mijn kat zoveel?

Suikerziekte

Suikerziekte is iets wat het meest voorkomt bij katten met overgewicht. Toch is dit niet altijd het geval: katten met overgewicht hoeven geen suikerziekte te hebben en katten met suikerziekte hoeven geen overgewicht te hebben. Als een kat een teveel aan suiker in het bloed heeft, komt een deel hiervan terecht in de urine. De suikermoleculen trekken vervolgens nog meer vocht aan. Om gehydrateerd te blijven, gaat je kat meer drinken. Hoe sneller je met je kat met suikerziekte bij de dierenarts bent, hoe kleiner de kans is op ernstige gevolgen.

Snel werkende schildklier 

Van een te snel werkende schildklier wordt een kat -net als een mens- extra dorstig en vaak ook hongerig. Merk je dat je voer- en waterbakjes steeds leeg zijn en je kat toch nog trek heeft? Breng dan een bezoekje aan de dierenarts.

Soort voeding

Te veel drinken heeft gelukkig niet altijd een medische oorzaak. Katten die brokjes krijgen drinken vaak meer water dan katten die natvoeding krijgen. Begrijpelijk, want zij halen veel vocht uit hun voer. Ben je onlangs overgestapt van natvoeding naar brokjes? Dan valt het extra op dat je kat ineens meer drinkt. Met vers vlees van DARF weet je zeker dat jouw kat gezonde voeding binnenkrijgt.

Waarom drinkt mijn kat zoveel?

Stromend water

Je hebt het vast wel eens gezien: een kat op het aanrecht drinkend uit de kraan. Het kan zijn dat zijn waterbakje leeg is en hij nog dorst heeft. Maar er zijn ook katten die gewoon liever uit de kraan drinken dan uit een bakje. Dus voor je je zorgen maakt, eerst even het waterbakje checken 😉 

Drinkt jouw kat uit de kraan? Of heeft hij andere grappige drinkmaniertjes? Stuur ons een foto via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!

 

Gerelateerde artikelen