Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Stap op de fiets met je viervoeter

Stap op de fiets met je viervoeter

4 minuten leestijd

Een rondje fietsen met je hond is een perfecte manier om lichaamsbeweging te krijgen, voor jou en je viervoeter. Zo kunnen jullie genieten van de natuur en de frisse buitenlucht. Én fietsen is ook nog eens hartstikke gezond. Maar hiervoor geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom delen wij drie aandachtspunten met je zodat jij en jouw viervoeter veilig een rondje kunnen fietsen.  

Langzaam van start

Fiets pakken, hond aanlijnen en kilometers maken. Zo werkt het niet als je met jouw viervoeter voor het eerst gaat fietsen. Denk maar terug aan vroeger wanneer jij voor het eerst ging fietsen, dat had ook een hoop tijd en energie nodig. Dit geldt ook voor je viervoeter. Laat hem eerst eens aan jouw fiets snuffelen. Zo went hij aan het idee van een fiets. Start vervolgens met lopen naast de fiets. De hond aan de lijn ernaast en jij loopt rustig met je de fiets in je hand. Zo kan je hond wennen aan de bewegingen van de fiets. De volgende stap is rustig op de fiets stappen en heel langzaam fietsen met je viervoeter aan de lijn ernaast. Het is echt de bedoeling dat je hond draaft en dus niet galoppeert. Houd daarom goed de snelheid in de gaten. We raden je ook aan om het naast de fiets lopen te oefenen in de straat van je huis. Je hond kent deze plek en zal zich daarom meer op zijn gemak voelen. 

Let op: natuurlijk is fietsen samen met een viervoeter niet voor iedere hond geschikt. Zo is het verstandig om pas te gaan fietsen met je hond als hij minimaal één jaar oud is. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met het ras van jouw hond. Fietsen met een Franse Bulldog die een platte neus heeft brengt namelijk meer risico’s met zich mee dan een rondje fietsen met een Mechelse Herder. Lees je dus goed in voordat je op de fiets stapt 🙂 

De conditie van je viervoeter

Net als mensen moeten honden ook conditie opbouwen. Daarom is het belangrijk dat je hier echt de tijd voor neemt. Wij vinden het tenslotte ook geen pretje als we ongetraind vijf kilometer moeten rennen 😉 Begin met een halve minuut rennen en wissel dat af met een wandeltempo. Ook is het belangrijk om altijd het tempo van je viervoeter aan te houden. Dit tempo is namelijk leidend voor jullie fietsrit. Hoe je dit in de gaten houdt? Let op het hijgen, maar ook of je viervoeter nog goed zijn pootjes optilt. Naast de training om de conditie op te bouwen is rust ook erg belangrijk voor je viervoeter. Ga daarom niet meerdere keren per dag met je viervoeter fietsen en probeer het ook niet zeven dagen in de week te doen. Om voldoende lichaamsbeweging te krijgen kun je namelijk prima de ene dag fietsen en de andere dag een stevige wandeling maken. 

Let op: is het erg warm buiten? We raden je dan aan om niet te gaan fietsen met je viervoeter. Het is dan namelijk te warm om zo’n inspanning te leveren voor je hond en hij kan zijn voetkussentjes verbranden aan het hete asfalt. Wel op pad met warm weer? Ga dan lekker het schaduwrijke bos in en zorg dat je voldoende drinkwater meeneemt voor jou én je viervoeter. 

Veiligheid staat voorop

De veiligheid van jou en je viervoeter is natuurlijk superbelangrijk als jullie op de fiets stappen. Daarom is het verstandig om altijd gebruik te maken van een tuigje in plaats van een gewone riem. Dit biedt meer ondersteuning voor je viervoeter. Daarnaast zijn er speciale fietsbeugels waar je het tuigje aan kunt bevestigen. Zo heb jij je handen vrij en is de kans op slingeren veel kleineren. Bevestig deze fietsbeugel altijd aan de rechterzijde van je fiets. Zo rent je hond veilig aan de binnenkant. Ga je in de avond fietsen? Zorg dan ook dat je viervoeter goed verlicht is. Zo ziet iedere weggebruiker dat jouw viervoeter eraan komt. 

Ben jij op pad met je hond en heb je een leuke foto gemaakt? Deel deze dan met ons via Facebook of Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!

Gerelateerde artikelen