Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Spelen met je pup: houd hier rekening mee

Spelen met je pup: houd hier rekening mee

3 minuten leestijd

Samen ravotten, koprollen en met takken zeulen. Spelen met je pup is één van de leukste dingen die er is. Het is dé manier om met elkaar een band op te bouwen. Maar voordat je begint met spelen, is het belangrijk om eerst stil te staan bij enkele basisprincipes. Want opvoeden begint al bij spelen.

6 dingen om rekening mee te houden:

1.Leer je pup eerst de basiscommando’s

Voordat je gaat spelen met je jonge hond is het slim om eerst de basiscommando’s aan te leren. Gooi je met een balletje, dan is het handig als hij het commando ‘los’ ook kent. Anders moet je het balletje uit zijn bek trekken en dan leer je het meteen verkeerd aan. Maar ook ‘zit’ en ‘af’ zijn basiscommando’s die dan goed van pas komen.

2. Houd zijn conditie goed in de gaten

Elke pup is anders. En dat geldt dus ook voor de conditie. Een herdershondpup zal in het algemeen veel actiever zijn dan een rottweilerpup. Sommige pups zijn zelfs na een uurtje ravotten al bekaf, terwijl andere niet moe te krijgen zijn. Jaag je kleine viervoeter in ieder geval niet over de kop. Dan heb je het risico dat je zijn spieren overbelast.

3. Zorg voor voldoende energie

Een jonge hond heeft goed voer nodig om voldoende energie te hebben. En daarbij, groeit hij ook nog hard. Merk je dat je dat hij snel moe is of dat z’n conditie hard achteruit gaat, kijk dan eens goed naar het voer. Geef ook altijd speciaal puppyvoer.

Voer je vers vlees? Geef je pup dan nooit volwassen vers vlees. Dit heeft te maken met de botverhouding. Lees hierover meer in onze blog ‘hoeveel vlees geef ik mijn hond?

4. Vergeet niet dat jij de baas bent

Wanneer je met je hond speelt, ben jij de baas. De alpha. Dat betekent niet dat jij alle spelletjes moet winnen. Maar wel dat je duidelijke grenzen stelt. Klaar is bijvoorbeeld klaar en als je een commando geeft dan moet je pup daar ook echt naar gehoorzamen. Wees hier consequent in.

5. Varieer in spelletjes

Je kunt eindeloos veel spelletjes met je hond doen. Vooral jonge honden zijn daar dol op. Van een bal apporteren tot een touwtrekspelletje. Of een oude fietsband over? Ook leuk om mee te spelen. Doe deze trekspelletjes wel voorzichtig. De tanden van een puppy hebben namelijk nog geen wortel, waardoor de kans er is dat je ze lostrekt met zulke spelletjes.

6. Bijten is stoppen

Ben je met elkaar aan het spelen en je hond bijt in zijn enthousiasme ook in je hand of je broek? Meteen stoppen. Ook als je denkt ‘het doet niet zeer, dus we gaan door’. Als je stopt, maak je duidelijk dat bijten niet bij spelen hoort.

Is je pup niet moe te krijgen? Probeer dan eens wat spelletjes waar hij over na moet denken. Speuren of een hondenpuzzel bijvoorbeeld. Benieuwd wat voor spellen je nog meer kunt doen? Check dan onze volgende blog ‘7x spelletjes om met je hond te doen’.

Gerelateerde artikelen