Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Puberteit en je viervoeter

Puberteit en je viervoeter

4 minuten leestijd

De tijd van een schattige pup waarmee je de hele dag kan knuffelen is voorbij. Je viervoeter gaat namelijk de beruchtste periode uit de opvoeding van een hond in: de puberteit. We spreken uit ervaring dat deze periode een behoorlijke uitdaging kan zijn en je favoriete paar schoenen niet meer veilig is. Maar het hoort erbij en achteraf kan je er vast hard om lachen. Hoe je omgaat met deze puber viervoeter? Wij leggen het graag aan je uit. 

Ongehoorzaamheid

Wanneer je viervoeter in de puberteit komt zal dit niet onopgemerkt zijn. Ongehoorzaamheid gaat de boventoon voeren en net als bij kinderen is je hond behoorlijk eigenwijs en opstandig. Je viervoeter doet net alsof hij je niet meer hoort, ploft lekker op de bank terwijl dat eigenlijk niet mag of gebruikt jouw slippers als zijn nieuwe favoriete speeltje. Achteraf kan je hier om lachen, maar als het moment daar is zul je best even boos of geïrriteerd zijn. Logisch! Het zullen maar net je favoriete slippers zijn 😉 Om goed om te gaan met deze ongehoorzaamheid is het belangrijk dat je de structuur die je vanaf pup af aan hebt aangeleerd blijft aanhouden. De puberteit kan namelijk best verwarrend zijn en dan heeft je hond juist behoefte aan deze structuur en zekerheid. Geef bijvoorbeeld nog steeds om 17:00 eten en doe het laatste uitlaatronde voor de nacht op jullie vaste tijdstip. Zorg er daarnaast voor dat je hond de basiscommando’s voor zijn puberteit goed kent. Dit kan je doen door bijvoorbeeld samen eerst een puppycursus te volgen. In de puberteit zal je viervoeter namelijk niet snel iets nieuws willen leren.

Spelen

In de puberteit wordt je hond een stuk sterker en feller. Een spelletje samen doen is niet meer alleen een spelletje, want winnen wordt steeds belangrijker. Zorg er daarom voor dat jullie gecontroleerd blijven spelen. Het moet echt voor de fun blijven en je viervoeter moet blijven luisteren naar de commando’s die jij geeft. Los is dus echt los. Merk je dat jouw hond té fanatiek wordt tijdens het spelen? Dan is het verstandig om een ander soort spel te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een spel waarbij jullie goed na moeten denken zoals zoekspelletjes of apporteren. Nog meer inspiratie nodig? Lees dan deze blog met daarin 7 spelletjes die je kunt doen met je hond. Zo blijft het spelen met je viervoeter ook tijdens de puberteit leuk en veilig. 

Verliefde viervoeters

De hormonen gieren door het lijf bij viervoeters tijdens de puberteit. Zo worden de reutjes dol op teefjes en andersom. De reutjes kunnen zelfs helemaal van slag zijn van verliefdheid. Niet willen eten, slecht slapen en alleen maar naar buiten willen. Bij de teefjes werkt het natuurlijk iets anders. In de puberteit begint bij hen namelijk de loopsheid. Je kunt de start van loopsheid opmerken doordat je hond bijvoorbeeld veel kleine plasjes wilt doen. Dit doet ze om haar geur af te geven. Maar ook het gedrag van je viervoeter kan veranderen. Een heftige periode voor zowel reutjes als teefjes, want het is een rollercoaster aan hormonen en gevoelens. Houdt daarom je viervoeter in deze periode goed in de gaten. Of de gezondheid goed gaat, maar je wilt ook voorkomen dat jouw hond ongevraagd een andere hond dekt of gedekt wordt. Het is daarom vaak verstandig om je hond in deze periode zoveel mogelijk aan te lijnen. 

Aan alles komt een einde en zo ook de puberteit van jouw viervoeter. Geen zorgen dus, want deze periode van ongehoorzaamheid en gedragsveranderingen gaat echt voorbij. Honden zijn uit de puberteit als ze helemaal ‘uitgerijpt’ zijn. Dit is vaak tussen de 1,5 en 2,5 jaar, maar dit kan verschillen per ras. Wil je graag nog meer informatie over de puberteit van viervoeters of heb je hulp nodig om deze periode door te komen? Neem dan eens contact op met de dierenarts of een hondenschool in jouw buurt. Zij willen je vast en zeker met veel plezier helpen!

Op de hoogte blijven van alle DARF nieuwtjes? Volg ons dan op Facebook of Instagram.

Gerelateerde artikelen