Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Puberteit bij honden

Puberteit bij honden

4 minuten leestijd

De puppytijd is voorbij. Maak je klaar voor een nieuwe fase: de puberteit. Elke viervoeter is anders, maar voor de meeste honden geldt dat ze in hun puberjaren best een gebruiksaanwijzing kunnen gebruiken 😉 Wij helpen je graag een handje en zetten een aantal tips voor je een rijtje waarmee je deze bijzondere fase hopelijk wat makkelijker doorkomt. 

Puberteit bij honden

Net als bij mensen begint ook bij honden de puberteit niet op één en dezelfde leeftijd. Gemiddeld genomen begint een hond tussen de zes en zeven maanden te puberen. Er zijn zelfs baasjes die wel heel lang van hun pup mogen genieten, want honden die pas met twaalf maanden gaan puberen, zijn er ook. Goed om te weten: de meeste honden worden ‘pas’ in hun derde levensjaar volwassen.

De juiste begeleiding

Lekker eigenwijs en onvoorspelbaar. Het lijkt het motto van veel puberende viervoeters. Dat motto is niet weg te nemen, maar met de juiste begeleiding kom je een heel eind. Om te beginnen is de basis heel belangrijk: opvoeding, puppycursus, consistentie. Daarna geldt: geduld is een schone zaak. Het is tijd om de kennis van je hond uit te breiden. Je hond pikt nieuwe trucjes, commando’s en spelletjes makkelijk op. Maar puberteit betekent ook dat hij er niet altijd evenveel zin in of aandacht voor heeft. Merk je dat zijn hoofd er niet naar staat? Ga dan even iets anders met hem doen. Lekker wandelen of ravotten. Het scheelt voor jullie beide wat frustratie. En dat leermoment komt echt wel weer. 

Groeispurt in de puberteit

De meest voorkomende klacht bij honden in de puberteit is groeipijn. Vooral grote honden kunnen hier flink last van hebben. Elke hond reageert anders op pijn. Waar je aan de ene hond bijna niets merkt, kan een andere hond mank lopen bij een greintje pijn. Met de juiste voeding minimaliseer je voor elke hond de kans op groeipijn. Hoe minder pijn de hond heeft, hoe vrolijker hij is. En dat is natuurlijk voor iedereen prettig. 

Hormonen tijdens de puberteit

In de puberteit nemen hormonen de overhand. Geuren waar je hond voorheen nooit naar omkeek, zijn ineens meer dan interessant. Vooral aan de reutjes is dit goed te merken. Ze maken een plasstop bij elk boompje, paaltje en struikje. Soms moeten zelfs kliko’s en tuinhekjes eraan geloven. Geurtjes lijken ineens overal te zijn. Niet heel gek. Teefjes lokken op hun beurt met hun plasje de leuke jongens 😉 Je kunt natuurlijk tijdens elke wandeling tig keer stoppen om je hond een plasje te laten plegen. Heb je iets minder geduld? Afleiding is de truc die voor veel honden helpt. Een bal, stok of ander speeltje doet vaak wonderen.

Veranderlijk gedrag

Puberende honden kauwen graag. Het is dan ook vaak het eerste herkenningspunt van de puberteit. Dit heeft alles te maken met het gebit dat in deze fase vol in de ontwikkeling zit. Geef je hond dus lekker iets om op te kauwen. Een echte aanrader voor elke puberende viervoeter: de Woefstock van DARF. Lekker én gezond.

Het is een fase

Elke hond gedraagt zich anders in de puberteit, en elk baasje reageert anders op zijn puber. Maar voor ons allemaal geldt: de puberteit is een fase. Maak het jezelf en je hond zo makkelijk mogelijk door deze fase goed voorbereid in te gaan. Lees je in, zorg dat je de juiste voeding en wat lekkers in huis hebt om je hond te belonen enlekker te laten kauwen. En vergeet daarnaast niet dat je ook met geduld, humor en liefde heel ver komt. 

Heb jij een puber in huis? Stuur een foto naar ons via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!

Gerelateerde artikelen