Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Katten in de winter

Katten in de winter

3 minuten leestijd

Het wordt winter, en dus kouder buiten. Grote kans dat jouw kat gewoon buiten loopt. Maar hoe kun je jouw kat beschermen tegen de (vries)kou? 

De vacht

Gelukkig past de vacht van jouw kat zich aan in de winter. Echter is een dikke vacht nog niet voldoende. Zeker als je kat in aanraking komt met nattigheid en kou. Zorg dat je de vacht van je kat goed verzorgt, en dat hij niet nat wordt. Een natte vacht in combinatie met kou is namelijk een oorzaak voor onderkoeling. Komt je kat nat binnen? Zorg dan dat je hem direct afdroogt.

Let op: vooral voor oudere katten in de kou erg gevaarlijk. Ze kunnen meer last hebben van ouderdomsklachten, zoals artritis. Houd dus rekening met de leeftijd van je kat. Zorg dat een oudere kat wanneer het vriest niet te veel buiten komt. 

Is er gestrooid?

Natuurlijk is het fijn voor ons als er is gestrooid wanneer het vriest, voor katten is het minder prettig. Het zout gaat namelijk op zijn poten en vacht zitten. Wanneer hij zichzelf gaat aflikken krijgt hij het binnen, en dit is schadelijk. Probeer te vermijden dat je kat zich bevindt om plekken waar is gestrooid, en maak hem schoon met een droge doek wanneer hij binnen komt. 

Creëer een warme plek

Natuurlijk heb je in huis een lekkere, veilige plek gecreëerd voor je viervoeter. Geef deze  plek in de winter nog iets meer aandacht. Zorg dat je kat niet op een plek gaat liggen waar hij op de tocht ligt. En zorg voor een warm, zacht kleedje. Omdat de vloer in de winter vaak koud aanvoelt (tenzij je vloerverwarming hebt natuurlijk) is het ook aan te raden om bijvoorbeeld zijn mandje op een hogere plek te zetten. Heb je een warme plek buiten gecreëerd? Zorg dan dat je kleden/stro regelmatig vervangt. Deze kunnen namelijk vochtig worden. 

Een buitenkat zal vrijwel altijd behoefte hebben om naar buiten te gaan. Echter, als het extreem vriest is het aan te raden om je kat binnen te houden. Zorg dan dat er binnen genoeg is om te spelen, en natuurlijk een krabpaal. 

De auto 

Veel katten zoeken de warmte op door op het motorcompartiment van de auto te gaan slapen, of zelfs boven de wielen. Zorg dus dat je dit checkt voordat je de auto start. 

Voedsel

Grote kans dat je kat meer eet in de winter dan in de zomer. Geef je kat dus iets maar voer als je merkt dat hij hier behoefte aan heeft. Voer je je kat normaal buiten? In de winter is het verstandiger om je kat binnen te voeren, omdat het voedsel kan bevriezen. Hetzelfde geldt voor water. 

Een kat in de sneeuw is een prachtig gezicht, zorg dus dat jij, maar ook je kat hiervan kan genieten. En dat er binnen altijd een veilige, warme plek is waar hij terecht kan. 

Gerelateerde artikelen