Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Je kat laten chippen? Dit moet je weten.

Je kat laten chippen? Dit moet je weten.

2 minuten leestijd

Je kat is natuurlijk van onschatbare waarde. Een goede reden om hem of haar te laten chippen, want zo weet je zeker dat te achterhalen valt dat hij van jou is. 

Waarom laat je een kat chippen?

Jaarlijks belanden zo’n 38.000 katten in het asiel. Ze zijn ontsnapt, weggelopen, verdwaald… Als katten niet gechipt zijn is het heel lastig voor de vinders of het asiel om het baasje te vinden. Slechts 17% van de gevonden katten wordt daarom herenigd met hun baasje. Tegenover 93% van de gevonden honden waarbij chippen wel verplicht is. Je kunt dan natuurlijk zelf flyers ophangen, briefjes in de supermarkt of oproepjes plaatsen op social media. Maar dat geeft geen garantie dat jij en je zoekgeraakte viervoeter weer herenigd worden. Met een chip weet je zeker dat de kat, als hij wordt gevonden, aan jou gelinkt wordt. 

Wat is een chip?

Een chip is een buisje ter grootte van een rijstkorrel. Deze wordt met een naald geplaatst tussen de schouderbladen van een kat. Dit ‘chippen’ is nagenoeg pijnloos voor je huisdier. Door de chip bij de NDG of huisdier-registratie te registreren, worden jij en je huisdier aan elkaar gekoppeld. Vanaf nu weten ze je kat in Nederland én in het buitenland aan jou te linken.

Wanneer mag je een kat laten chippen?

Een kat mag op elke leeftijd gechipt worden. Als een kat negen weken oud is wordt hij gevaccineerd, je kunt deze afspraak bij de dierenarts natuurlijk combineren met chippen. Is je kat al wat ouder, maar nog niet gechipt? Geen probleem, je kunt hem alsnog laten chippen. De kosten voor het chippen van een kat verschillen per dierenarts.

Hoe kun je zien of een kat gechipt is?

Ben je nou niet je eigen kat kwijt, maar vind je een viervoeter? Met behulp van een chipreader kan een dierenarts kijken of het dier gechipt is. De chipreader leest de vijftiencijferige code van de chip af. In het scherm van de reader komt de code tevoorschijn, deze code is aan het baasje gelinkt. Je kunt de code zelf invoeren op Chipnummer. Hier wordt dan ook direct aangegeven bij welke databank de kat geregistreerd staat en met welke gegevens. De kat en zijn baasje kunnen weer herenigd worden. 

Lees ook:
Hoe ga je om met een krolse kat?

Gerelateerde artikelen