Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - ‘Ik speur vaak harder dan dat hij dat doet’

‘Ik speur vaak harder dan dat hij dat doet’

4 minuten leestijd

Van jagen en apporteren tot detectie speuren; Heidewachtel Thygo werkt het liefst hard met zijn baasje Corrian. Maar ook loopt hij zich nog geregeld suf achter een konijn of kat aan…tegen de commando’s van zijn baasje in. Corrian Visser: ‘Ik heb al zoveel maffe dingen met Thygo meegemaakt!’

Heidewachtel Thygo Darf

‘Hij is creatief, slim en ontzettend leergierig,’ begint Corrian Visser als ze vertelt over de jachtopdrachten die ze met haar hond Thygo doet. ‘Maar ook wel een tikkeltje zenuwachtig. Iets waar Heidewachtels bekend om staan. Hij is altijd bezig met zijn omgeving. Als ik met hem ga wandelen, speur ik vaak harder dan dat hij dat doet. Ik tuur alle bossen en weilanden af naar wild en houd zijn gedrag goed in de gaten. Het is van belang dat ik ze eerder in de gaten heb als Thygo. Anders bestaat de kans dat hij er vandoor vliegt.’

Een mooi avontuur

‘Thygo is een hond die gemakkelijk in zeven sloten tegelijk springt. Ondanks dat hij er ook heel goed overheen kan springen. Zo was mijn man hem eens tijdens het uitlaten uit het oog verloren. “Thygo! Thygo hier!” Maar Thygo kwam niet. Meteen belden we met het dierenasiel in Kampen, Amivedi en plaatsten we een berichtje op Facebook. Uiteindelijk, na een paar uur, kregen we een belletje van het dierenasiel. Een kampeerder had het hek van een natuurcamping dicht gedaan, terwijl hij net naar binnen was geglipt. Thygo was met de dierenambulance opgehaald. Dan maakt je hart wel even een sprongetje. Dierenambulance? Er was gelukkig niets aan de hand. Toen we hem ophaalden, keek hij ons triomfantelijk aan. Zo van ‘ben je daar ook? Was een mooi avontuur’.’

Thygo Corrian darf

Tong op de grond

‘Of die keer dat we Thygo ‘s avonds wilden uitlaten en dat hij met jachtlijn en al ontsnapte. Achter een kat aan, het donker in. Gingen we er achteraan of wachtten we? We besloten te wachten, met het idee dat honden vaak wel weer naar dezelfde plek teruggaan. En Thygo kennende was volgen niet te doen: dwars door heggen, over schuttingen heen en door tuinen van anderen… dat houden wij niet bij. Dus daar zaten we dan, met onze jassen aan in de woonkamer. En ja hoor, daar kwam hij… met z’n tong op de grond. Zonder kat. Ruim een half uur later. Alleen hij wist waar hij geweest was.’

Stresskikker

‘Thygo vindt detectie speuren één van de leukste dingen om te doen. Maar ik merkte tijdens de trainingen dat hij nerveus werd van de geurbakken. Al die luchtjes ook! Ik wilde hem graag helpen minder stressvol te zijn. Op dat moment was ik zelf in behandeling bij een klank en resonantie therapeut voor mijn rug en probeerde ik, na een opleiding, deze technieken ook op Thygo. Dat betekent dat ik met klank- en resonantie probeerde het stressniveau van Thygo naar beneden te brengen. Thygo werd er enorm rustig van. Ik certificeerde mij uiteindelijk hierin en behandel nu met regelmaat Thygo en andere honden.’

Thygo darf

Verrassende oplossingen

‘Behandelingen met klank en resonantie zijn een verrassende oplossing voor stress, onrust en prikkelgevoeligheid bij honden. Het is zeer onbekend in Nederland en daarom zijn sommige mensen er wat sceptisch over. Zo ontdekten ik jaren geleden ook vrij plots DARF. Thygo heeft namelijk een allergie en ging vroeger stuk van de jeuk. Toen ik kvv ben gaan geven werd de jeuk stukken minder en werd zijn vacht weer mooi vol. Een enorme verandering. Ik vind dat je gewoon dat moet doen waar je hond goed op presteert. Voor mij zijn dat behandelingen met klant en resonantie én kvv. Zo simpel is het.’

 

Gerelateerde artikelen