Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Honden en katten: zo laat je ze aan elkaar wennen

Honden en katten: zo laat je ze aan elkaar wennen

3 minuten leestijd

Heb je al een hond of een kat en wil je er juist één van het andere soort bij? Leuk! Maar hoe laat je ze aan elkaar wennen? Want honden en katten zijn vaak niet in één keer goede maatjes. Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt.

Een kat in de gordijnen en een hond er grommend onder. Het is hét doemscenario voor vele baasjes. Maar eigenlijk is het heel simpel; het draait allemaal om tijd. Tijd nemen.

Het stappenplan:

Je gaat je nieuwe kat aan je hond introduceren. Is het juist andersom? Dus dat je een hond aan je kat voorstelt. Doe dan onderstaande stappen met je kat in plaats van je hond.

1 Een aparte kamer

Zorg ervoor dat er in huis een afsluitbare ruimte is waar je hond naartoe kan als je even rust moet creëren. Een kennismaking zorgt namelijk voor veel nieuwe indrukken en soms zelfs wat spanning.

2 Geuren uitwisselen

Geuren zijn voor honden en katten erg belangrijk. Als je hond alvast kan wennen aan de geur van je kat, dan ben je al een stapje dichterbij een goede kennismaking. Wrijf met een handdoek over de vacht van de kat en laat vervolgens de handdoek in de ruimte van de hond achter. Zo kan de hond alvast bekend worden met de geur van de kat.

Is je kat al in huis? Laat hem dan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Doe de kat in een reismand en laat het deurtje open. Je verlaat de ruimte en geeft de kat de tijd om zelf zijn omgeving te ontdekken.

3 De kennismaking

Doe de hond aan de lijn en de kat in een bench of reismand. Laat de hond snuffelen aan de mand en beloon hem als hij zich rustig houdt.

Tip: Zet de kat altijd hoger dan de hond, bijvoorbeeld op de eettafel. Een kat gaat van nature ook graag hoger zitten, zodat hij alles goed kan overzien.

Gaat dat goed? Haal de kat uit de bench en houdt hem vast op de arm. Houd de hond aangelijnd en laat hem nogmaals kennismaken. Te enthousiast of je hond begint te blaffen? Zorg direct voor afstand en probeer opnieuw. Beloon beide bij goed gedrag.

Belangrijk: herhaling, doe bovenstaande verschillende keren per dag over verschillende dagen. Uiteindelijk merk je aan hun reacties wel dat ze aan elkaar wennen. Voorkom dat de kennismakingen, met veel indrukken en soms wat spanning, te lang duren. Zet de hond op tijd apart. En geef ze daarna allebei aandacht.

4 Beide dieren los

Gaat alles goed? Laat de hond los, maar laat de kat nog op de arm. Gaat ook dat goed, laat de kat dan ook vrij loslopen door het huis. Zorg ervoor dat de kat plekken heeft waar hij zich eenvoudig kan terugtrekken.

5 Samen voeren

Geef de dieren zoveel mogelijk tegelijkertijd eten. Door de koppeling met eten krijgen de dieren een positief gevoel bij elkaar. Houd dit vooral de eerste keer goed in de gaten. Het is niet de bedoeling dat de hond de kat weg duwt bij zijn eten.

Met deze vijf stappen laat je je viervoeters op een goede manier aan elkaar wennen.

Succes!

Heb je nog aanvullende tips of vragen? Laat ze in de reacties op Facebook weten.  

Gerelateerde artikelen