Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Hoe bereid je je voor op de komst van een nieuwe viervoeter?

Hoe bereid je je voor op de komst van een nieuwe viervoeter?

4 minuten leestijd

Een maatje erbij voor je viervoeter(s) is negen van de tien keer een groot feest. Want je viervoeter heeft nu altijd gezelschap. Ook als jullie weg zijn. Niet alleen voor je hond, maar ook voor jou als baasje is het superleuk. Twee, of meer, viervoeters zorgen voor nog meer reuring en gezelligheid in huis. Maar een extra hond kan veel impact hebben op de viervoeter des huizes en op jou als baasje. DARF geeft vijf tips hoe je je kan voorbereiden op de komst van een nieuwe viervoeter in jouw gezin!

1 Wees kritisch op tijd en ruimte

Een nieuwe viervoeter kost tijd en ruimte. Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond. Daarom is het goed om kritisch te zijn op de tijd die je kunt of wilt besteden aan de nieuwe viervoeter. En of je voldoende ruimte hebt in je huis en in de tuin. Met voldoende tijd gaat de nieuwe hond zich namelijk beter op zijn plek voelen en de ruimte is erg belangrijk omdat de honden dan voldoende bewegingsruimte hebben. Zo hebben ze allebei een eigen plekje om zich terug te rekken, maar is er ook voldoende ruimte om lekker samen te ravotten. 

2 Heeft je viervoeter wel behoefte aan een maatje?

Sommige honden zullen het fantastisch vinden om een maatje erbij te krijgen. Zo kunnen ze lekker spelen en zijn ze nooit helemaal alleen. Maar andere viervoeters hebben hier misschien helemaal geen behoefte aan. Let daarom goed op hoe je hond thuis is. Qua karakter, maar ook zijn dagelijkse activiteiten. Als je viervoeter namelijk het liefst de hele dag relaxt en rust wilt, kan het best zo zijn dat hij niet zit te wachten op een extra hond in huis. Of speelt je hond bijvoorbeeld niet zo graag met andere honden? Dan is een maatje erbij misschien niet heel verstandig. Maar merk je dat je hond zich soms echt alleen voelt of het echt geweldig vindt om met andere honden te spelen? Dan heeft hij misschien juist wel behoefte aan een extra maatje in huis.  

Extra leesvoer: kies je voor een pup? Lees dan hier 5x wat je alleen meemaakt met een pup. Of geef je liever een herplaatser de kans op een gouden mandje? Lees dan deze blog!

3 Het leeftijdsverschil 

Zodra je grotendeels een beeld hebt van of je hond behoefte heeft aan een extra viervoeter is het tijd om na te denken over de leeftijd van dit nieuwe maatje. Is je hond zelf nog relatief jong? Dan is het prima om een pup in huis te nemen. Zo kunnen ze samen heerlijk spelen en elkaar dingen leren. Maar als je hond lekker genieten van zijn oude dag en houdt van rust, dan is het misschien niet verstandig om een super actieve pup in huis te nemen. Wat dan wel goed past is een hond die zelf ook al wat ouder is en zijn puberjaren achter zich heeft gelaten. Natuurlijk is er dan nog ruimte om te spelen, maar zullen de viervoeters qua energieniveau iets meer bij elkaar zitten. 

4 Basisopvoeding van je huidige hond

Voordat je een nieuwe viervoeter in huis neemt is het wel verstandig om ervoor te zorgen dat de basisopvoeding van je huidige viervoeter op orde is. Anders is de kans op twee ongeleide projectielen in je woonkamer best groot. Daarnaast kan je huidige viervoeter dan zijn nieuwe maatje het een en ander leren. Zeker als jouw hond ietsje ouder is dan de nieuwe viervoeter. Denk bijvoorbeeld aan het terugkomen als je hen roept of dat ze niet mogen schooien als jullie aan het eten zijn. 

5 Organiseer een proefdag

Zodra je een viervoeter gevonden hebt die goed bij jullie als baasjes past is het tijd om te kijken of de viervoeters ook een goede match zijn. Organiseer daarom een proefdag om te kijken of de klik er is. Zorg ervoor dat de eerste ontmoeting op neutraal terrein is zodat de honden niet het gevoel hebben dat zij hun territorium moeten bewaken. Maak geen gebruik van speeltjes of botjes, hiermee voorkom je jaloezie. Als deze kennismaking goed is gegaan kun je door met de proefdag. Neem de viervoeters mee in het dagelijkse leven en houd goed in de gaten of ze het leuk hebben samen. Let ook goed op het gedrag van je huidige hond. Daaruit kan je goed opmaken of je viervoeter het wel echt leuk vind om een maatje te hebben. Is het helemaal koek en ei tussen de honden? Dan weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt en is het tijd om te gaan genieten van de nieuwe best friends binnen jullie gezin!

Heb jij meerdere viervoeters in huis en leuke foto’s van deze maatjes? Stuur de foto’s dan naar ons via Facebook of gebruik #darfdiervoeding op Instagram. Vinden we leuk!

Gerelateerde artikelen