Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Drie verschillende Shelties, drie verschillende karakters

Drie verschillende Shelties, drie verschillende karakters

4 minuten leestijd

Fabiënne Braanker is 22 jaar en woont nog bij haar ouders. Samen is het gezin drie Shelties rijk: Manoel, Cheetah en Civet. ‘Ik mocht het ras uitzoeken van mijn ouders. Ik zocht een sportief, lief ras en dat is zeker gelukt.’ 

Klein van stuk

Fabiënne heeft even getwijfeld tussen een Schotse Collie en een Sheltie. De maat gaf uiteindelijk de doorslag. ‘Beide rassen hebben een heel prettig karakter. Shelties zijn een stuk kleiner dan Schotse Collies, dat in combinatie met hun uiterlijk en het sportieve, maakte dat ik voor een Sheltie ging. Niet veel later kregen we Cheetah. Inmiddels is het alweer zeven jaar geleden dat mijn ouders haar kochten.’

Op de wachtlijst

Het gezin was zo blij met Cheetah, dat ze na vier jaar besloten op zoek te gaan naar een tweede Sheltie. ‘Hoewel Cheetah gelukkig een gezonde hond is, had ik aan de eerste fokker een niet zo prettige nasmaak overgehouden. Ik wilde op zoek naar een andere, betrouwbare fokker. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik heel veel fokkers een mail gestuurd waarin ik mezelf voorstelde én waarin ik heel veel vragen stelde. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een fokker in Gelderland. Toen we erheen gingen voor een kennismaking bleek hun teef net loops te zijn. Beter kon de timing dus niet zijn. We hadden een goede klik met de fokkers, zij wilden ons wel een pup verkopen en wij wilden heel graag een reu van hen kopen.’ 

Een andere kleur

Eigenlijk wilde de moeder van Fabiënne heel graag een blue merle, maar helaas overleed het enige blue merle reutje van het nest al jong doordat zijn longetjes niet goed waren ontwikkeld. ‘Dat was natuurlijk ontzettend jammer en triest, maar gelukkig was het niet het enige reutje van het nest. Manoel, een tricolor reutje werd de tweede Sheltie in huis, en daar zijn we dolgelukkig mee!’ 

Eén kans

Toen de fokker, waar Manoel vandaan kwam, op Facebook plaatste dat ze nog één, allerlaatste, nestje wilde, besloot Fabiënne bij haar moeder aan te kloppen. ‘Ik zei: “Mam, ik wil dit zo graag en ik krijg nog maar één kans!” Ik werkte destijds niet fulltime dus geld voor goed voer, inentingen en eventuele andere dierenartsbezoekjes had ik eigenlijk niet genoeg. En dat is iets wat ik een hond natuurlijk wel wil bieden. Gelukkig was mijn moeder bereid bij te springen, zo kon ik toch nog een hondje aanschaffen. Een jaar geleden sloot Civet zich aan bij het duo.’

Drie verschillende karakters

Cheetah, Manoel en Civet mogen dan wel alledrie van hetzelfde ras zijn, hun karakters lopen aardig uiteen. ‘Cheetah wil eigenlijk het liefst altijd haar eigen plan trekken. Ze is nogal eenkennig, maar voor ons gezin gaat ze door het vuur. Manoel vindt juist alles en iedereen leuk, behalve als iemand niet te vertrouwen is. Hij voelt dat altijd feilloos aan en aan houdt dan de betreffende persoon van een afstandje goed in de gaten. Civet is de clown van het stel, ze maakt iedereen aan het lachen. Vooral mijn oma. Civet “knabbelt” dan aan haar oor, trekt zachtjes aan haar shirt en komt af en aan speeltjes brengen. Wordt er op haar gemopperd? Dan keft ze een verhaaltje terug. Gelukkig kan mijn oma er alleen maar om lachen.’ 

‘De worsten van DARF zijn ideaal’

Fabiënne voert haar honden vers vlees van DARF. ‘Ik gaf Cheetah eerst gewone brokken, maar ze verhaarde enorm en poepte veel. Daar kwam bij dat ze dat voer ook steeds snel zat was. Ik stapte over op DARF en merkte al snel dat het beter ging. Ik liep er wel tegenaan dat de blokken die DARF destijds nog had niet handig waren voor ons omdat we ze lastig in meerdere porties kregen. Ik probeerde nog een aantal andere merken maar dat lustte ze niet, het stonk of was onhandig verpakt. Ik ging toch weer over naar DARF en had goede timing want het vers vlees was nu anders verpakt. De worsten zijn echt ideaal. Inmiddels krijgen alledrie de honden vers vlees en voor alledrie geldt: hun vacht glimt, ze poepen en verharen minder, hebben een goed gebit én ze vinden het voer lekker.’ 

Een online fotoalbum

Cheetah, Manoel en Civet zijn te volgen op Instagram. ‘Ik maakte voor de honden een Instagram account, dat was eigenlijk puur voor mezelf. Ik wilde een makkelijk online fotoalbum maken. Ik kwam er al snel achter dat het ook een manier is om andere hondenliefhebbers te ontmoeten. Ik heb er een paar vriendinnen ontmoet met wie ik nu geregeld iets afspreek. Ik kan geen genoeg krijgen van honden, met een gezellig groepje mensen en verschillende rassen op pad maakt het nóg leuker.’ 

Wil je meer weten over Cheetah, Manoel en Civet? Het guitige trio is te volgen op Tripleshelties 🐾   

Gerelateerde artikelen