Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - Blaffen naar andere honden. Hoe leer je het je hond af?

Blaffen naar andere honden. Hoe leer je het je hond af?

3 minuten leestijd

Je hond blaft regelmatig naar andere honden, dat kan aardig lastig zijn. Is hij boos, enthousiast, bang? Waarom blaft je hond naar andere honden en hoe leer je het je hond af?

Blaffen is communiceren

Blaffen is een communicatiemiddel. Het is één van de weinige verbale manieren die een hond kan gebruiken om te communiceren. Wanneer een hond blaft probeert hij jou, of een ander mens of dier, iets duidelijk te maken. Door goed op zijn lichaamstaal te letten, wordt beter duidelijk waarom een viervoeter blaft:

 • Angst
  ls je hond blaft omdat hij bang is zal hij ook trillen, een gebogen rug hebben, de staart tussen de achterpoten hebben en/of zijn oren plat op zijn kop leggen.
 • Agressief
  Tekenen van agressiviteit zijn grommen, ontblote tanden, toegeknepen ogen en opstaande rugharen. Negeer deze signalen niet, het kan bij sommige honden overgaan in bijten.
 • Enthousiasme
  Blaft je hond uit enthousiasme? Dan is de kans groot dat hij erbij kwispelt en uitdagend springt naar de andere viervoeter.

Weerspiegeling

Honden merken heel goed hoe hun baasje zich voelt. Vooral als een hond aangelijnd is. De riem is letterlijk en figuurlijk de lijn tussen jou en je viervoeter. Geef je als baasje -onbewust- spanning, angst of onzekerheid door, dan pakt een hij dit op. Het is dus belangrijk zelfverzekerd en ontspannen om te gaan met honden die je onderweg tegenkomt. Zo boek je meer succes met het omgaan van de emoties die je hond van zichzelf heeft.

Blaffen naar andere honden. Hoe leer je het je hond af?

Blaffen afleren

Af en toe blaffen is over het algemeen niet zo erg. Maar blaft een hond te veel, dan kan dat storend zijn of zelfs voor overlast zorgen. Blaft jouw viervoeter te veel? De volgende tips helpen jou het je hond af te leren:

 • Blijf rustig
  Als een hond blaft, doet hij dit met een reden. Word niet boos, blijft rustig en verhef je stem niet. Hoe harder jij praat, hoe minder de viervoeter snapt wat er aan de hand is. De kans is namelijk groot dat hij denkt dat jij ‘gezellig mee blaft’.
 • Beloon goed gedrag
  Probeer het commando ‘stil’ aan te leren. Als je de hond beloont als hij goed luistert, is de kans groot dat hij het vrij snel onder de knie heeft en stopt met blaffen als jij dat aangeeft.
 • Creëer afleiding
  Is het aanleren van een commando niet voor jullie weggelegd? Probeer je hond dan af te leiden op het moment dat hij blaft. Raap bijvoorbeeld een stok van de grond of laat zijn tennisbal vallen. Geef dit niet hem, dan denkt hij dat zijn blaffen wordt beloond.
 • Bied beschutting
  Hond zijn territoriaal. Het ene ras meer dan het andere. Maar voor de meeste blaffende viervoeters geldt; hoe meer bedreiging ze zien, hoe harder ze blaffen. Een hoge schutting in de tuin of gordijnen voor het raam beperken het zicht voor van de hond voor ‘gevaren’.
 • Wees er snel bij
  Hoe eerder een hond begrijpt dat blaffen ongewenst gedrag is, hoe sneller de hond leert wat wel braaf gedrag is.

Gedragstherapie

Lukt het je niet zelf om het blaffen van jouw hond onder controle te krijgen? Dan kan een gedragstherapeut jullie misschien wel helpen. En voor alle duidelijkheid: dan bedoelen we natuurlijk een therapeut voor honden 😉 

Een blaffende hond is natuurlijk in veel gevallen voorkomen normaal. Maak je je echt zorgen over het geblaf van jouw viervoeter? Neem dan uiteraard contact op met een dierenarts. Heb jij zelf nog nuttige tips? Wij horen ze graag! 

Gerelateerde artikelen