Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - 9 wijze lessen die je van je viervoeter leert

9 wijze lessen die je van je viervoeter leert

3 minuten leestijd

Soms zou je willen dat je meer zoals je hond of kat bent. Of dat juist anderen meer zo zijn. Honden en katten reageren en denken namelijk totaal anders dan wij mensen doen. En daar kunnen we best wel wat van leren. We hebben 9 wijze lessen van je viervoeter op een rij gezet.

Onderstaande wijze lessen komen je vast bekend voor. Maar het blijven wel ‘lessen’ om even bij stil te staan.  

1 Geniet óók van de kleine dingen in het leven

‘s Avonds knusjes met elkaar op de bank, samen drijfnat van de regen thuiskomen, ‘s ochtends bijna van top tot teen afgelebberd worden of als een gek met een rolletje wc-papier spelen; het zijn momenten waar je best wat meer bij mag stilstaan. Waar je in jezelf (of hardop) best even om mag lachen. Want alleen maar teren op die grote momenten is zo saai. Je hond of kat kan heel goed genieten van deze ‘kleine’ momenten. Of ze nu groot of klein zijn; het maakt niet uit.

2 Leef in het nu: pluk de dag

Je viervoeter maakt er het beste van. Iedere dag weer. Nieuwe dag, nieuwe kansen. Iets wat wij mensen ook wel iets meer mogen proberen. Doe eens een keer lekker gek.

3 Accepteer jezelf

Honden en katten zijn snel tevreden (hoewel katten ook erg kieskeurig kunnen zijn). Met zichzelf en met wat ze kunnen. Een wijze les voor ons. Jij bent jij en jij doet wat goed voelt voor jezelf en daarmee basta.

4 Heb geduld

Sommige honden stellen hun baasjes flink op de proef. Door voortdurend het bloed onder hun nagels te halen bijvoorbeeld. Of je hebt een pup die niet zo snel leert als dat jij hoopte. Bij het opvoeden van je viervoeter heb je bakken geduld nodig. Want hoe gefrustreerder je wordt, hoe minder goed de oefeningen gaan. Iets wat ook een goede les is. Neem de tijd die nodig is, accepteer de stand van zaken en werk richting je (volgende) doel.

5 Wees meer trouw

Je viervoeter heeft je onvoorwaardelijk lief. Altijd betrokken en betrouwbaar. Jouw maatje aan je zij. Een hond laat gewoon merken als hij ergens anders over denkt en heeft geen dubbele agenda. Daar kunnen wij mensen én nog wat van leren.

6 Voer vers vlees van DARF 😉

Dit heeft natuurlijk geen uitleg nodig.

7 Oordeel niet

Het is best moeilijk om niet direct over iemand te oordelen. Heb je dat je viervoeter wel eens zien doen? Hoe die persoon er ook uitziet; het maakt ze niets uit.

8 Stop met klagen

Als klagen een sport was, zouden sommige mensen echt topatleten zijn. En tuurlijk, onze viervoeters staan ook niet altijd te springen om tijdens barre weersomstandigheden naar buiten te gaan. Maar klagers kun je ze ook niet noemen. Sterker nog: zodra jij de riem pakt, zijn de meeste honden de kou allang weer vergeten.

9 Wees duidelijk

We vinden het soms best moeilijk om grenzen te stellen. Vaak omdat we het stiekem toch wel belangrijk vinden wat anderen van ons denken of we vinden van onszelf dat we niet zo moeilijk moeten doen. Je hond daarentegen laat heel duidelijk blijken als hij iets niet leuk vindt. Misschien reageert hij niet meteen, maar hij zal toch snel daarna even grommen of een snauw geven.


Welke wijze les leerde jij van je viervoeter?

Gerelateerde artikelen